Britský ministr obchodu vyhlásil válku mediálnímu magnátovi Murdochovi

3. 12. 2009

Britský ministr obchodu Peter Mandelson vyhlásil ve středu válku mezinárodnímu mediálnímu magnátovi Rupertu Murdochovi. Konstatoval totiž, že jeho News Corporation má zpoplatněnou televizi (kabelovou a satelitní) v "železném sevření" a varoval, že Murdoch plánuje importovat do Británie pravicové televizní zpravodajství a la jeho americká televizní stanice Fox News.

Peter Mandelson obvinil Ruperta Murdocha, že ohrožuje tradice britského rozhlasového a televizního vysílání.

Rupert Murdoch nyní zápolí s australskou vládou ohledně kontroverzního způsobu, jak se jeho News Corporation vyhnula placení daní, když se odstěhovala do Spojených států. Daňoví úředníci v australském Sydney tvrdí, že Murdoch a News Corporation v důsledku celé řady právních kliček připravili Británii a Austrálii o miliardy dolarů na daních.

Murdoch se za pomoci britských konzervativců snaží zlikvidovat britský regulační úřad pro média Ofcom. Lord Mandelson řekl v této souvislosti v britské Horní sněmovně: "V komerčním sektoru existují někteří lidé, kteří jsou přesvědčeni, že by budoucnosti médií v Británii posloužilo, kdyby se oslabila role mediálního regulačního orgánu. Zastávají tento názor, protože chtějí ovládnout pro sebe více médií a více peněz a protože chtějí dál udržovat televizi za poplatky ve svém železném sevření. Je to trh, kde si mnoho diváků myslí, že platí příliš mnoho za hudbu i za sport. Tito lidé také chtějí zlikvidovat princip, podle něhož britská elektronická média mají povinnost dodržovat zásadu nestrannosti. Jinými slovy, chtěli by britské rozhlasové a televizní vlny naplnit větším množství zpravodajství a la Fox News."

Mandelson v Horní sněmovně přislíbil, že britská vláda bude bojovat proti "názoru" News Corporation, že jediným důvodem pro rozhlasové a televizní vysílání a pro novinářskou práci by měly být zisky. "Tito lidé se domnívají, že měřítkem získávání zpravodajství a jeho rozšiřování by měly být čistě zisky a měla by se vyloučit role toho, co nazývají 'státním novinářstvím'. Vláda takový názor odmítá a já doufám, že ho odmítne i celá sněmovna, včetně konzervativců a že podpoří regulační orgán Ofcom, včetně úsilí, aby spotřebitelé dostávali na trhu zpoplatněné televize služby za férové ceny."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 3.12. 2009