Dárek k 20. výročí Listopadu 89? Bezprecedentní útok poslanců na občanskou společnost

4. 12. 2009

Dvacet let od listopadového znovunabytí svobody útočí čeští poslanci a poslankyně na samotnou podstatu občanské společnosti. Svým včerejším hlasováním propustili do dalších čtení návrh, který znemožňuje občanům vyjádřit svůj názor ve stavebním řízení. V rozpravě k tomuto návrhu navíc zazněly výroky, které zcela nepřijatelným způsobem zpochybňují právo občanů hájit své zájmy.

Poslanci Miloš Melčák s Michalem Pohankou (nezařazení), Karlem Sehořem (ODS) a Milanem Šimonovským (KDU-ČSL) navrhli vyloučení klíčového ustanovení ze zákona o ochraně přírody a krajiny, které dovoluje občanům, aby se vyjadřovali k velkým stavebním projektům ve svém okolí. Podle platné legislativní úpravy musí úřad, který určitý stavební záměr povoluje, vyslechnout a zvážit jak návrh stavební společnosti, tak názor a argumenty sdružení občanů. Jak se dnes ukázalo ve Sněmovně, část poslanců by ráda ponechala toto právo pouze stavebním společnostem.

"K novele přijala negativní stanovisko vláda, nesouhlas s novelou vyjádřili dopisem poslancům desítky nevládních organizací i starostové a zastupitelé obcí", podotýká Petra Humlíčková, legislativní koordinátorka Zeleného kruhu. Poslanci dnes přesto rozhodli o tom, že projednání novely bude dále pokračovat. "Jednotliví poslanci si navíc během rozpravy k novele zákona dovolili bez jakýchkoliv konkrétních důkazů obviňovat své voliče, kteří se snaží aktivně prosazovat svá práva, z vydírání a účelového jednání," dodala Petra Humlíčková.

"V případě přijetí novelizace by se již občané nemohli vyjadřovat například k plánovanému způsobu výroby v blízké továrně. Přitom právě výroba často ovlivňuje zdraví a kvalitu života rodin v sousedství více než budova samotná. Vyloučena by byla rovněž možnost veřejnosti připomínkovat způsob, jak budou probíhat stavební práce - kdy a kudy bude během příštích let na staveniště jezdit těžká technika," komentuje důsledky novelizace Luděk Šikola, právník Ekologického právního servisu.

"Při omezené možnosti připomínkování ze strany obcí, by ztráta možnosti občanů uplatnit svoje připomínky vedla de facto ke zpochybnění významu celého stavebního řízení a v konečném důsledku také k dalšímu výraznému poklesu důvěry občanů ve veřejnou správu a její rozhodování", varuje Kateřina Ptáčková, ředitelka Zeleného kruhu.

Pro zamítnutí novely zákona hlasovalo v prvním čtení pouze 36 poslanců. Věříme, že v průběhu dalšího projednání novely si i další zákonodárci uvědomí, že hlavní příčinou neúnosného prodlužování stavebních řízení a plýtvání veřejnými prostředky je nedostatečný a netransparentní výkon části veřejné správy, a že práva občanů zůstanou zachována minimálně ve své stávající podobě.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.12. 2009