Cynismus kravaťáků z teplých kanceláří BNV consulting

8. 12. 2009 / Jakub Rolčík

Šokující bezohlednost a opovržení lidmi, kteří se od časného rána do pozdní noci živí namáhavou -- nejčastěji manuální -- prací, projevuje vedení společnosti BNV consulting, míní Jakub Rolčík a dodává: Dle serveru novinky.cz vydala společnost tiskovou zprávu, v níž se k protestu pražských odborářů proti pozvánce na vánoční večírek vyjádřila takto: "Je vidět, že odboráři místo toho, aby se věnovali svým pracovním výkonům hledají jakoukoliv možnou záminku, aby pracovat nemuseli."

Information in English about this story is in CLICK HERE

Neuvěřitelným cynismem se pak vyznačuje poznámka jednatelky společnosti Petry Barešové, která prohlásila: "Pozvánka je legitimní úsměvná záležitost, rozhodně méně absurdní než požadavky a postoj odborářů, žádné omluvy odborářům nechystáme, pozvánku stahovat nebudeme, maximálně vyhlásíme stávkovou pohotovost na protest proti Absurdistánu."

Je to další momentka dokreslující současnou krizi: Řidiči a další personál -- muži i ženy -- vstávají časně z rána, aby už v pět nebo dokonce ve čtyři hodiny fungovala městská doprava. Další končí v práci až těsně před půlnocí. Jsou za to placeni jen průměrně, ne-li mizerně. Je-li jim padesát, pětapadesát let, usínají v obavách, aby o svou práci nepřišli, protože do důchodu už by žádnou další najít nemuseli.

V téže chvíli si vedení dopravního podniku objednává studii za osm miliónů korun, jak zvýšit produktivitu a minimalizovat náklady. Nastupují mladí, dynamičtí a kreativní manažeři, kteří -- ne nepodobni drábům v době nevolnictví -- dohlížejí na to, aby ani půl hodina pracovní doby zkoumaného pracovníka nepřišla vniveč. A pak, zřejmě spokojeni s odvedenou prací, se bez nejmenší empatie těm, kdo mají být propuštěni, smějí. Sotva se pak lze divit "těm dole", že v nich narůstá zloba; a že jsou stále častěji opakována slova Jiřího Voskovce a Jana Wericha:

"Myslete si, že jsme jen lůza,

že se nás nemusíte bát.

Jednou však popadne vás hrůza,

až pod okny vám budem řvát..."

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.12. 2009