POZNÁMKA NA OKRAJ:

Skončí rok, skončí některé iluze, neboli Kdo ještě splatí své dluhy?

9. 12. 2009 / Uwe Ladwig

Koncem září 2009 se prýv Německu počítalo s 42,6 miliardami eur nesplacených pohledávek, což je o 39,8 miliardy více než ve stejném měsíci předchozího roku. Zde několik řádek o tom, že to nic dobrého neznamená...

Každý pozorovatel ekonomického dění by se mohl ptát, proč se tak málo píše a hovoří o ekonomické situaci firem, kterým služby a prodej zboží nejsou ve smluvně dohodnutém čase zaplaceny. Existuje asi několik důvodů, jeden z nich je ten, že množství existujících dluhů lze jen odhadovat, a druhý, že bohužel počet firem, v nichž se neví, že jsou vlastně už na mizině, je podle mě dost velký. Říká se, že 'naděje umírá poslední', v této souvislosti by se však mělo raději vyjít z toho, že velká část nadějí na zaplacení účtů se v příštích měsících spíše nesplní. Konec kalendářního roku má v tomto ohledu zvláštní význam, protože pro mnoho německých firem je spojen také s koncem účetního roku. V únoru se uzavře účetnictví a manažeři se musejí rozhodnout, kterou z existujících nesplacených pohledávek dlužníci asi ještě budou splácet a kterou již ne. Ta druhá část ale sníží nejen zdánlivé výdělky za rok 2008, ale také znatelně změní finanční situaci těch firem, v nichž se management v posledních měsících z důvodu nedbalosti nebo špatné kvalifikace o to, co bude s dlouhodobě neplatícím dlužníkem, nestaral. A právě zmíněný rozdíl mezi pohledávkami, které se ještě dají vymáhat, a těmi, které už zaplaceny nebudou, se v takových firmám může stát důvodem k vyhlášení insolvence, nebo alespoň drastického snížení počtu zaměstnanců o tolik, kolik je jen možné.

39,8 miliardy nezaplacených pohledávek navíc znamená nejen indikátor všeobecně špatné ekonomické situace a problémů, jež na mnoho firem ještě čekají a o nichž by se alespoň částečně mělo vědět, ale také o zpětně působícím daňovém výnosu státu a problematickém zhoršení platební morálky německých dlužníků. Lidé si u nás již před delší dobou museli zvyknout na to, že nezaplatí nejen ten, kdo bohužel nemá peníze. Hodně dlužníků by zaplatit mohlo, ale nechtějí platit včas a divil bych se, kdybyste stejný problém neznali také u Vás. Asi jim málo vadí, že tím zničí existenci svých dodavatelů, což je podle mého hrozné. Ale co si o tom myslíte Vy?

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 9.12. 2009