Obama žádá nový stimulační balík a výdaje na politiku zaměstnanosti

9. 12. 2009

KD│ Americký prezident Barack Obama v úterý vyzval k vynaložení nového velkého balíku federálních výdajů za účelem posílení labilního ekonomického oživení a omezení vysoké dlouhodobé nezaměstnanosti, informuje pro AP Tom Raum. Navzdory Republikánské kritice federálního deficitu a kritickému hodnocení ratingových agentur Obama trvá na tom, že USA musejí pokračovat a "proutrácet se" touto recesí, pokud je tak velké množství lidí bez práce. Od počátku recese přišlo o práci již 7 milionů Američanů a oficiální míra nezaměstnanosti dosahuje 10%.

Nové výdaje v objemu řádově desítek miliard dolarů by musel schválit Kongres. Obama v proslovu na Brookings Institution hovořil o potřebě financovat ze státní pokladny výstavbu nových dálnic a mostů, daňové škrty pro malé firmy zaměstnávající dvě třetiny americké pracovní síly a zvyšování energetické účinnosti mnoha milionů starších domů. Řekl také, že chce prodloužit platnost programů placení pojištění proti nezaměstnanosti tak, aby miliony nezaměstnaných o tuto podporu nepřišly.

Obama rovněž žádá 250 dolarů pro každého seniora a veterána a pomoc státním a místním úřadům, která by je odradila od propouštění učitelů, policejních důstojníků a hasičů. Neuvedl přesnou částku, kterou by chtěl na stimulaci ekonomiky vynaložit, ale prohlásil, že bude s Kongresem pracovat na zajištění jeho financování. Již podané návrhy Demokratů počítají s nejméně 170 miliardami dodatečných výdajů; vládní infrastrukturní programy počítají s výdaji kolem 50 miliard.

Republikáni prezidenta kritizují a upozorňují na rostoucí deficit, který je podle nich třeba snižovat, nikoliv zvyšovat. Mohou se přitom opřít o skepsi veřejnosti, která si z předchozího stimulačního balíku odnesla dojem, že program především pomohl bankéřům na Wall Street, kdežto obyčejným lidem přinesl jen málo.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 9.12. 2009