Lékaři zpochybňují schopnost léku Tamiflu zabránit vážnému onemocnění

9. 12. 2009

Recenze, která vyšla v British Medical Journal, obviňuje výrobce Tamiflu, farmaceutickou firmu Roche, z potlačení důkazového materiálu z klinických zkoušek.

Roche, výrobce léku Tamiflu, znemožnil vědcům zkoumat, jak dobře dokáže tento lék, shromážděný v zásobárnách po celém světě v obrovském množství, zabránit zdravým lidem, onemocnivším chřipkou, aby utrpěli komplikace, jako je zápal plic.

Tamiflu zřejmě dokáže nemoc zkrátit o den či dva, říkají vědci, kteří ho zkoumají, ale je nemožné zjistit, zda dokáže zabránit vážnému zhoršení choroby, protože zveřejněná data nestačí. Firma Roche nezveřejnila některé zkoušky tohoto léku, zdůrazňují vědci.

"Vlády po celém světě vydaly miliardy liber na lék, který vědecká komunita sama nyní nedokáže posoudit," konstatovala dr. Fiona Godlee, šéfredaktorka British Medical Journal, který vydal novou recenzi léku a spolupracoval na vyšetřování tohoto případu s televizním zpravodajstvím Channel Four News, jehož reportáž se vysílala v úterý večer.

Firma Roche vydělala na léku Tamiflu obrovské zisky. Jen letos prodala tohoto léku za 1,6 miliardy liber. Britská vláda má zásobu Tamiflu pro polovinu populace.

Ve zveřejněné recenzi analyzoval profesor Chris Del Mar z Bond University v Austrálii 20 zveřejněných klinických zkoušek, ktereé se zaměřily na prevenci, léčení a nepříznivé reakce. Autoři konstatovali, že jejich práce byla ochromena "nedostatkem spolehlivých dat".

Recenzenti byli nuceni vynechat osm klinických zkoušek, protože ty nebyly zveřejněny a Roche je nabídla "za podmínek, které byly pro nás nepřijatelné, a to, co nám bylo nabídnuto, jsme neměli možnost řádně analyzovat".

Vzhledem k tomu, že vědci neměli plný přístup ke klinickým zkouškám, recenzenti píší, že předchozí důkazy o efektivitě léku Tamiflu a dalších léků této třídy (neuraminidazových inhibitorů) mohou být nespolehlivé. Požadují od vlád, aby zahájily studie, které by monitorovaly, zda je tento lék bezpečný.

Jinou recenzi vypracovali v Británii na Birmingham University profesoři Nick Freemantle a Dr. Melanie Calvert. Ti analyzovali celou řadu observačních studií, které poskytla firma Roche. To jsou studie lidí, kteří brali lék, ve srovnání s lidmi, kteří ho nebrali.

I když recenzenti měli o těchto datech pochybnosti, uvádějí, že je možné, že Tamiflu riziko zápalu plic snižuje. Avšak jeho efekt je malý a je nutno vzít v úvahu záporné vedlejší účinky.

Freemantle uvedl, že nebyl seznámen s "dostatečným množstvím důkazů na podporu širokého užívání oseltamiviru v jinak zdravé populaci, u níž vzniká chřipka."

Dodal: "Máme v této zemi pozoruhodně málo finančních zdrojů na léky a je překvapující být svědkem tak širokého užívání oseltamiviru. Avšak předpokládám, že když jste jednou koupili obrovské množství toho léku, vznikla situace, jaká vládne v USA se zbraněmi. Když máte doma pistoli, je daleko lehčí jí použít. Ale to nezńamená, že je to správné."

Dr. Goodlee a profesor Mike Clarke, ředitel britského Cochrane Centre, požadují v British Medical Journal, aby byl schválen nový globální zákon, podle něhož by u léků, které dostaly licenci k prodeji, musela být zveřejněna kompletní data ze všech klinických zkoušek.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 9.12. 2009