Britský hoteliér, který se posmíval muslimce, stanul před soudem

10. 12. 2009

Jeden hoteliér v severoanglickém městě Liverpoolu se zeptal muslimské ženy ve svém hotelu, zda je teroristka a vrah, jen proto, že na sobě měla islámský oděv, vyšlo najevo u liverpoolského soudu.

Ericka Tazi svědčila u soudu, že musela čelit hysterické tirádě nadávek od Benjamina Vogelenzanga a jeho manželky Sharon v jejich hotelu v Merseyside. Taziová uvedla, že to bylo proto, že měla na hlavě pokrývku hijab a na těle dlouhý plášť.

Manželé Vogelenzangovi popírají, že by použili výhrůžná, urážlivá či útočná slova s nábožensky výsměšným obsahem.

Před soudem demonstrovali příslušníci organizace Křesťanský institut na podporu hoteliéra a jeho manželky.

Taziová konvertovala k islámu před půldruhým rokem a ubytovala se v hotelu Vogeltanzových zatímco navštěvovala kurs pro zdravotní sestry v místní nemocnici.

Prokurátorka Anya Horwoodová sdělila soudu, že Vogelenzang, 53, označil proroka Mohameda za "válečného vraha" a přirovnal ho k Saddámu Husajnovi a k Hitlerovi.

Jeho čtyřiapadesátiletá manželka řekla paní Taziové, že její islámský oděv znamená "útlak" a je "určitou formou otroctví", dověděl se soud.

Taziová měla na sobě během měsíčního pobytu v penzionu normální civilní oděv, ale hádka vznikla, když se v poslední den svého pobytu v hotelu objevila v islámském oděvu. Svědčila, že Vogelenzang se jí zeptal: "Proč máte na sobě tyhle šaty?" a začal se jí smát, uvedla prokurátorka u soudu.

Prokurátorka pak u soudu vylíčila, jak hoteliér začal hovořit o své křesťanské víře a začal se rozčilovat - a jeho manželka se přidala.

Taziová se snažila odejít, ale Vogelenzang šel za ní a choval se jako "svíjející se derviš", opakovaně se jí ptal, zda je "teroristkou".

Později téhož večera se obrátila Taziová na policii. Když detektivové hoteliérskou manželskou dvojici vysláchali, Vogelenzangovi tvrdili, že si s paní Taziovou vyměňovali "názory na víru".

Jiný host v hotelu, Shirley Taitová, svědčil u soudu o tom, že ze svého pokoje slyšela, jak Vogelezang vykřikuje slova "nacistický" a "válečný vrah".

Případ byl odročen do příští středy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 10.12. 2009