Svět bude do dvaceti let trpět nedostatkem potravy a vody

14. 12. 2009

Loni vážně poškodilo sucho v Austrálii tamější sklizeň pšenice. Vedlo to k zdražení potravin po celém světě. Globální ceny pšenice stouply o 130 procent, ceny potravin v Británii stouply o 15 procent. Uplynul rok a ceny potravin se stále ještě nevrátily k normálu.

Dosud jsme, alespoň v Evropě, považovali zdroje potravin za zcela spolehlivé. V budoucnosti tomu tak však zřejmě nebude, varují vědci. Příští měsíc oznámí několik britských výzkumných institucí, že zakládají výzkumný tým, jehož cílem bude koordinovat úsilí Británie zajistit, aby britští občané měli v budoucnosti dostatek potravin. Výzkumný tým má hrát aktivní roli i při snahách zabránit hladomoru v jiných zemích.

Problém shrnuje profesorka Janet Allenová z Biotechnology and Biological Sciences Research Council: "Budeme muset pěstovat víc potravin na menším množství zemědělské půdy s menším množství vody a menším množství hnojiv a bude to muset produkovat menší množství emisí skleníkových plynů," zdůrazňuje. Profesor Mike Bevan z John Innes Centre v Norfolku k tomu dodává: "Budeme muset vyprodukovat v následujících 50 letech tolik potravin, kolik jsme jich vyprodukovali za posledních 5000 let."

Počet obyvatel na světě stoupne během nadcházejících 40 let z 6,8 na 9 miliard. Bude zapotřebí vytvořit nové odrůdy plodin, jako je pšenice, které budou mít daleko větší úrodu a budou vyžadovat méně hnojiva a vody.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.12. 2009