Rusko a USA vedou tajné rozhovory o boji s počítačovou kriminalitou

14. 12. 2009

KD│ Potenciál pro válčení online se po několika vážných incidentech posledních let stal středem zájmu příslušných míst. Američtí úředníci vedli s Ruskem a OSN tajné rozhovory za účelem posílení bezpečnosti Internetu a zvládnutí rostoucí hrozby kybernetického válčení, napsali pro Guardian Daniel Nasaw a Bobbie Johnson.

Tyto snahy, o nichž jako první informovaly New York Times, představují virtuální verzi rozhovorů o jaderných zbraních vedených v Ženevě -- ale namísto bomb a raket se diskutuje o omezování rostoucího nebezpečí online útoků.

Diplomaté hledají mezinárodní konsensus ohledně toho, jak čelit útokům hackerů na klíčové instituce včetně bank, podniků, vládních agentur a armády, a jak řešit problémy s kybernetickou bezpečností.

Podle Jamese Lewise, experta na kybernetickou bezpečnost z Centre for Strategic and International Studies, obě strany km problému přistupují pozitivně, což je zcela bezprecedentní.

Kritikové tvrdí, že rozsah a vliv dosavadních kybernetických útoků je možná přeceňován, nicméně experti se shodují, že existují vážná nebezpečí ze strany kriminálních gangů i státem sponzorované internetové špionáže.

Cílem jednání je dosáhnout nějaké formy nadnárodní dohody o internetové bezpečnosti. Rusko údajně usiluje o dohodu o kybernetickém odzbrojení, zatímco USA se zaměřují především na mezinárodní spolupráci při boji s organizovaným zločinem.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.12. 2009