Zdá se, že Rusko a USA dospěly k obrysu nové smlouvy o strategických zbraních

18. 12. 2009

KD│ Anonymní ruský vojensko-diplomatický zdroj agentury Interfax uvedl, že ruští a a američtí vyjednávači v zásadě dokončili práci nad hlavními body nové smlouvy nahrazující smlouvu START-1, která expirovala 5. prosince - a v blízké době prý bude "možná" následovat oficiální prohlášení. Zůstává prý nicméně ještě mnoho technické práce, která si vyžádá několik týdnů. Americké zdroje údajně uvažují o podpisu smlouvy ještě před koncem roku, ruské předpokládají spíše lednový termín. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ovšem včera Američanům vytknul, že prý v poslední době při rozhovorech v Ženevě polevili.

Zdroj Interfaxu nevyloučil, že by delegace v Ženevě jednající zhruba půl roku o nové smlouvě mohly před Vánocemi ukončit vyjednávání a vrátit se domů. Bude ale pokračovat technická práce na přípravě dohody, které je údajně značné množství může si vyžádat hodně času.

Ruský ministr zahraničí Lavrov ještě 17. prosince prohlásil, že v jednacím procesu vznikly zádrhele kvůli pozici amerických vyjednávačů. Podle Lavrova "mnoho principiálních otázek už je odsouhlaseno, ale některé ještě zbývá vyřešit". Naznačil zároveň, že zbylými otázkami se budou zabývat oba prezidenti.

Jiný údajně dobře informovaný nejmenovaný zdroj Interfaxu v Moskvě ve čtvrtek sdělil, že se rozhovory nepodaří uzavřít do konce roku. Podle tohoto zdroje množství detailů, které je nutno odsouhlasit, je tak velké, že tuto práci prostě do konce roku fyzicky nelze stihnout.

Nová smlouva předpokládá další snížení počtu jaderných hlavic a nosičů. Hovoří se o 500 - 1 100 nosičích a 1 500 - 1 675 hlavicích. (Zatím zjevně nejsou známy jiné plánované počty než ty obsažené již v červencové předběžné dohodě - KD).

Celý článek v ruštině: ZDE

Aktualizace: Agentura Interfax zveřejnila zprávu odvolávající se na oficiální vyjádření představitele ruského ministra zahraničí Andreje Něstěrenka během brífingu v Moskvě. Podle něj mohou být zbylé otázky kolem nové smlouvy o strategických zbraních vyřešeny v nejbližší době, snad v řádu hodin.

ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.12. 2009