Vánoční nakupování je zlodějna

18. 12. 2009 / Wenzel Lischka

Vánoce nemají ve správné demokracii co dělat. Pocházejí z doby otrokářského, feudálního a komunistického zřízení. Je opravdu až s podivem, že dosud nebyly zrušeny.

Například vánoční nakupování je jedním z typických totalitních přežitků. A navíc jeho způsob provádění je vlastně obyčejným okrádáním poctivých občanů.

Při předvánočním nakupování především stojíte v ponižujících frontách jako za reálného socializmu. Zboží je sice hodně, ale téměř úplnou většinu vůbec nepotřebujete. Ruku na srdce, za socializmu byl výběr potřebného zboží oproti tomu nepotřebnému mnohem a mnohem větší.

Bohužel za socializmu, komunizmu či demokracie či jiného přídělově finančního systému si nekoupíte základní životní nutnosti -- čistou zemi, vodu, teplo, vzduch, mysl a především svobodu. Původně nám přirozené potřeby poskytovala zdarma přímo příroda. Dnes si jejich kontaminované imitace musíme kupovat přes vyděračský obchodní systém. Ale o to dnes nejde.

Ohledně nakupování jsem velmi rozhořčen nad tupostí naší občanské společnosti, do které jsme se nechali tak slepě vehnat. Nepřijde nám vůbec nic divného na tom, že nakupujeme zadarmo, za své peníze, a navíc ve svém volném čase! Je to sprosté, zločinné, kriminální a nedemokratické!

Divím se, že s tím vláda nic neudělá. Vždyť ani ona přece nehrabe zadarmo, tak jak to může požadovat po občanech? Vždyť nakupování je přece pěkně tvrdá dřina! Jen naprostí idioti jej považují za příjemnou zábavu.

V domácnosti zákonité manželky, u které příležitostně několik hodin denně bydlím, jsem se snažil letošní vánoční nakupování nějak zjednodušit -- to abychom nepřišli úplně na mizinu. Neuspěl jsem.

Proti nakupování zásadně nic nemám. Stojí a padá s ním naše ekonomika. Zemědělství je pozůstatek kapitalizmu, proto musí být v demokracii zrušeno. Též domácí průmysl zapáchá komunizmem, proto byl demontován. Nakupování je tedy hlavním motorem tržní (obchodní) ekonomiky. Bez něj je prodávání zcela na nic.

Nabízel jsem manželce, že bychom právě nakoupené a úhledně zabalené vánoční dárky vyhodili před obchodním centrem ihned do kontejneru. Těmi nepotřebnými dárky, které jsme si navzájem koupili, jsme se přece dostatečně oblažili a prokázali vzájemnou loajalitu, tak co potom s nimi?

Žena však také trpí totalitními přežitky. Strašně se rozčílila. Nepochopila, že nám doma budou ty zbytečné věci pouze překážet. Je to přece hloupé, dělat ze svého nájemního bytu sklad pro nepotřebné zboží, které si tam prodejce zdarma skladuje na naše horentní náklady.

V nájemním skladě se moc nezdržuji. Většinu dne sháním peníze na nakupování. Pokud tam jsem, tak spím. Přes noc zde skladuji svoji mrtvolu, aby mi ji ve spánku někdo nepoškodil, neukradl nebo nevykradl. Náhradní součástky jsou dnes pěkně drahé. Každý pase po orgánech.

Jsem zásadně loajální občan, a proto nebojuji proti demokracii, ale proti přežitkům totality. Jak je možné, že nakupování není zpoplatněno? Je to přece práce jako každá jiná. A navíc je hlavním pilířem naší ekonomiky.

Jak k tomu přijdeme! Takový prodavač vám klidně prodává své zboží ve své pracovní době a tvoří si při tom svůj zisk, zatímco vy mu věnujete svoji vzácnou pozornost, svůj volný čas a své peníze zadarmo! Pokud si například koupím nějaké zboží v hodnotě 200,- Kč a trvá to například i s výběrem daného sortimentu půl hodiny, měl bych za to dostat nejméně 2000,- Kč, protože svoji práci si cením na 4000,- Kč/hod. A nejsem sám, kdo si u nás ve státě účtuje takovou hodinovou mzdu nebo mnohem vyšší!

Nakupování by mělo být prováděno jako normální námezdní práce. Běžná (výdělečně činná) pracovní doba, při které si vyděláváte na nakupování, by měla být zkrácena na 4 hodiny denně. Zbývající 4 hodiny by byla normálně zpoplatněná nákupní doba. Půl hodiny by bylo pochopitelně na oběd. Přestávka na WC bohužel v našem Zákoníku práce dosud chybí, tak na záchod půjdeme až v domácím skladu, nebo, jak je to dnes zcela běžné - na ulici.

Občané, takové politické programy vyžadujeme! Nedivme se pak, že mnozí občané místo zlodějského nakupování si berou všechno co potřebují a chtějí zdarma sami. Mají na to přece morální, ústavní a zákonný nárok. Pouze zastaralá totalitní legislativa to kvalifikuje jako trestnou činnost. Zaplať pánbůh, že alespoň, jak u koho...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.12. 2009