Izrael přiznal, že používal tělesné orgány Palestinců

21. 12. 2009

Izrael přiznal, že jeho patologové odebírali tělesné orgány mrtvým Palestincům i příslušníkům jiných národností bez souhlasu jejich rodinných příslušníků. Jde o praxi, která prý skončila v devadesátých letech.

Přiznal to bývalý šéf izraelského forenzního ústavu. Jeho přiznání následovalo po obrovské kontroverzi, kterou vyvolal jeden švédský deník, když napsal, že Izraelci zabíjeli Palestince, aby mohli použít jejich tělesných orgánů. Toto obvinění Izrael odmítl a charakterizoval ho jako "antisemitské".

Přiznání, že Izrael používal tělesné orgány Palestinců zřejmě vyvolá hněv v arabském a muslimském světě a posílí stereotypní obraz Izraelců jako zločinců. Iránská televize tuto zprávu už vysílala v neděli večer a doplnila ji fotografiemi mrtvých nebo vážně zraněných Palestinců.

Přiznání učinil dr. Yehuda Hiss, bývalý šéf forenzního ústavu Abu Kabir nedaleko Tel Avivu. Interview natočil r. 2000 jeden americký univerzitní výzkukmník, který ho nyní zveřejnil v důsledku kontroverze, které vznikla ohledně článku vydaného ve stockholmském listě Aftonbladet. Hiss byl kvůli této praxi odvolán z vedení tohoto forenzního ústavu, i když tam stále pracuje jako řadový zaměstnanec.

Televize Channel 2 informovala,l že v devadesátých letech odebírali odborníci v Abu Kabir kůži, rohovky, srdeční chlopně a kosti z mrtvol izraelských vojáků, izraelských občanů, Palestinců i zahraničních dělníků, a to často bez svolení jejich rodinných příslušníků. Izraelská armáda to potvrdila, ale uvedla, že tato praxe skončila před deseti lety.

Avšak neexistují důkazy, že by Izrael zabíjel Palestince, aby jim mohl odebrat jejich orgány, jak napsal švédský list. Aftonbladet citoval Palestince, že izraelská armáda zatýkala mladé Palestince a jejich mrtvoly pak byly navráceny jejich rodinám bez chybějících tělesných orgánů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.12. 2009