POZNÁMKA NA OKRAJ:

O vánočním populismu, neboli o nesmyslné hře novinářů a politiků se soucitem čtenářů

22. 12. 2009 / Uwe Ladwig

Budou Vánoce a hamburské nákupní ulice jsou plné lidí.Ani není divu, že právě v těchto dnech prý politikové žádají, aby dostali chudí lidé dodatečný sociální příspěvek na vánoční dárky. Že to ale není ukázka jejich soucitu, ale jen populistický trik, aby se dostali do novin, o tom něco v téhle poznámce...

Že si lidé hrají na něco, co vlastně ani nechtějí, to je přece normální. A není nezvyklé, že spolupracují v německém bulvárním tisku politikové a novináři na něčem, aby nějakým titulkem docílili pozornost čtenářů, ačkoliv vědí, že to má jen krátkodobý význam bez delšího vlivu. Že se ale týden před Vánoci citují v Bild online křesťanští politikové Gerald a Peter Weiß z CDU a předsedkyně Sociálního svazu Ulrike, že by chtěli, aby němečtí příjemci sociální podpory podle programu Harz IV dostali dodatečný příspěvek, aby si mohli koupit vánoční dárky, to už je vrchol populismu, protože každý z nich samozřejmě ví, jak dlouho to trvá, než by se něco takového v německém parlamentě a prostřednictvím německých byrokratů dalo rozhodnout a provést.

Podle mého je ale ještě horší než populismus těch politiků a té předsedkyně toho Sociálního svazu přístup novinářů. Oni si opravdu jen hrají s city čtenářů a mezi nimi hlavně s příjemci těch sociálních podpor, kteří by ty dodatečné peníze asi opravdu dost potřebovali.

Věřím, že si hodně čtenářů myslí, že by se takový dodatečný sociální příspěvek na vánoční dárky vyplatit těmto lidem měl a že ti citovaní lidi mají pravdu. Ani jim nepřijde na mysl, že je to všechno příkladná manipulace. A proto o tom píšu. Vy přece sami hned poznáte, že se jedná o čistě populistický nápad. A jistě vás napadnou i jiné takové případy z vašeho každodenního života...?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 22.12. 2009