POLYGAMIE PRO VŠECHNY

Saúdská novinářka požaduje, aby měly ženy právo mít čtyři manžele

4. 1. 2010

Saúdská novinářka Nadine al-Bedair publikovala v Egyptě článek s titulkem "Mí čtyři manželé a já". V něm se docela rozumně a logicky ptá, proč, jestliže mají muslimští muži právo oženit se až se čtyřmi ženami najednou, proč nemůže mít muslimská žena čtyři muže?

"Dlouho se ptám, proč mají muži monopol na toto právo. Nikdo mi nedokázal přesvědčivě vysvětlit, proč je mi odepřeno právo na polyandrii," stěžuje si autorka v článku.

Není překvapivé, píše deník Guardian, že článek vyvolal zuřivou reakci od tradičního mužského establishmentu. Někteří islámští kněží článek odsoudili a "rouhačské" autorce vyhrožují, že ji potrestá Pánbůh, a jeden egyptský poslanec už ji za článek žaloval.

Avšak některé islámské autority novinářku hájí. Argumentují, že hlavním účelem článku bylo poukázat na to, jak špatně zacházejí s manželkami někteří manželé, zejména ti, kdo se žení s druhou či třetí manželkou, navzdory tomu, že islám požaduje, že manžel musí se všemi svými manželkami zacházet stejně.

Al-Bedairová v článku požaduje, aby společnost buď dovolila ženám mnohomužství, anebo aby "vypracovala novou mapu manželství". Jeden káhirský imám, šejk Amr Zaki, je přesvědčen, že by měla být polygamie zakázána. "V našem dnešním světě by měla být polygamie nepřijatelná. Není jí zapotřebí a kromě toho, žádný muž nemůže opravdu milovat víc manželek než jednu a obráceně," dodal.

Tomu odpovídá praxe v Egyptě. I když islám dovoluje polygamii, většina Egypťanů je žárlivě monogamní a muži, kteří se žení s více manželkami, jsou v egyptské společnosti vysmíváni a marginalizováni.

Avšak i v monogamních společnostech je neformální polygamie (a polyandrie) skutečností. V Evropě má mnoho mužů a žen několik sexuálních partnerů a partnerek zároveň a existuje rostoucí tendence neskrývat to. Zákon ovšem zůstává pozadu.

"V Británii může muž žít s dvěma ženami naprosto legálně, ale pokud se s nimi oběma ožení, je to trestný čin, který se trestá sedmiletým vězením," poznamenal nedávno jeden komentátor. "Jestliže chce mít muž víc než jednu manželku, anebo žena víc než jednoho manžela, a pokud je to otevřené a dobrovolné rozhodnutí, co je na tom špatného?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 4.1. 2010