ČT nereaguje

6. 1. 2010 / Ivo Bubeník

Žádný učený z nebe nespadl, ale blbce jako by shazovali.
Julian Tuwim

Napsal jsem Radě pro rozhlasové a televizní vysílání a na jejich doporučení poslal ČT reakci na jednostranné podávání informací o situaci v naší ekonomice, o skutečných příčinách dluhu v hospodaření státu. Speciálně vedoucí ekonomické redakce P. Kvapilové. Odpověď jsem nedostal.

Bohužel zřejmě proto, že jsem se ohradil vůči zvaní stále stejných ekonomických expertů - hradních analytiků a pravicových ekonomů, jejichž názory nevybočují z řady. Denně jsou zváni před kameru, aby nás balamutili pohádkami, proč stát nemá finance a proč máme rostoucí dluhy. Jiné ekonomy pracovníci ČT neznají nebo nechtějí znát. Proč nepřipustí diskuzi těchto expertů s těmi, kteří mají jiné názory -- třeba takové, že za mnohým, co nyní v ekonomice prožíváme, je špatná privatizace, k tomuto názoru se kloním i já.

A myslím si, že veřejnoprávní televize, by měla dát šanci i argumentům druhé strany. Rozhodně vím, že s názory o špatné privatizaci, souhlasí stále více našich spoluobčanů.

Redaktorce Kvapilové jsem uvedl tuto zajisté zajímavou zprávu z 23.prosince s poznámkami v závorce:

České banky zachraňují své zahraniční vlastníky, vydělaly jim přes 100 miliard" (nemohlo těch 100 miliard zůstat v republice třeba na důchody?)

Velká bankovní trojka v České republice, tedy Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka, vydělala svým zahraničním vlastníkům už přes 100 miliard korun. (Jen díky privatizaci, kterou provedl Zeman)

Investice do nákupu někdejších státních bank v ČR se tak rakouským, belgickým a francouzským bankéřům beze zbytku vrátily. (Vlády však ony peníze dávno prošustrovaly.)

Podle informací z bankovního sektoru už odešlo z ČR na dividendách od velké trojky do zahraničí zhruba 80 miliard. (Ovšem takto odchází zisk do ciziny každoročně a navždy!)

Vše marné, nepřesvědčivé. Do omrzení je omíláno, jakou máme svobodu, ale v mediální sféře zřejmě není. Redakce jsou obsazeny zvláštní směsicí novinářů, kteří tlumočí údajné pravicové názory jak nám zahraniční investoři pomohli, jak bylo skvělé, že jsme všechen český kapitál pod cenou prodali. Bohužel tyto svoje názory nedokáží logicky vyargumentovat. Jen stále opakují to, co jsme slýchali v devadesátých letech od V. Klause. Jeho názory zpochybnili například již v roce 1995 ekonomové na univerzitě v Chicagu.

Jako plátce televizních poplatků mám nárok na to, aby televize byla nestranná a ve svém vysílání dala prostor i pohledům z druhé strany.

Napadá mě jediný příměr. V minulém režimu jsme 40 let slýchali pouze jediné správné názory KSČ, diskuze neexistovala -- a nyní je situace stejná, jenom nám do hlav veřejnoprávní televize cpe názory "jedině správné" a opět bez možnosti diskuze. Což je po dvaceti letech velmi špatné zjištění. A ukazuje to, že ke svobodě, kterou tak proklamuje náš pan prezident, máme ještě sakra daleko.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 6.1. 2010