Zpráva z West Pointu odhaduje americké ztráty v Afghánistánu na 300 - 500 vojáků měsíčně

8. 1. 2010

KD│ Spojené státy se mohou v eskalovaném afghánském konfliktu, do nějž prezident Obama vyšle dalších 30 000 mužů, měsíčně dočkat 300-500 mrtvých a zabitých vojáků, říká zpráva, kterou zpracovala prestižní vojenská akademie ve West Pointu. Generál ve výslužbě Barry McCaffrey, profesor mezinárodních vztahů tamtéž, tvrdí, že eskalace bude v důsledku větší americké vojenské přítomnosti v zemi stát daňové poplatníky kolem 300 miliard dolarů. McCaffrey byl od roku 2003 několikrát v Afghánistánu na inspekci, aby situaci posoudil přímo na bojišti, napsala Susan Littlepage pro magazín Truthout.

Ačkoliv McCaffrey považuje nedávný proslov prezidenta ve Westpointu za soudržný a logický, napsal, že je nepravděpodobné "dosáhnout našich politických a vojenských cílů během 18 měsíců". Obama ale oznámil, že posily směřují do Afghánistánu právě jen na 18 měsíců.

McCaffrey předvídá, že situace v Afghánistánu si vyžaduje strategický plán rozvržený nikoliv na měsíce, ale na tři až deset let - tak aby došlo k vybudování fungujícího státu s vlastními bezpečnostními silami.

Materiály, s nimiž McCaffrey pracoval, zahrnují zdroje různého původu, kromě vlastních výzkumů mj. také informace velitele US Central Command generála Davida Petraea a velitele ISAF a amerických jednotek v Afghánistánu Stanleye McChrystala či afghánského ministra obrany Abdula Rahíma Wardaka. Na druhé straně se odvolává i na zprávy amerického velvyslance Karla Eikenberryho, který je k pokračování války velice kritický.

Talibán je podle McCaffreyho přesvědčen, že vyhrává, obyvatelé Afghánistánu si nejsou výsledkem války jisti a váhají; navíc se k nim Talibán často chová lépe než oficiální úřady, zejména afghánská policie.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.1. 2010