POZNÁMKA NA OKRAJ:

Většina nechce víc čistého z hrubého, neboli O taktickém jednání politiků v době ekonomických nezbytností

11. 1. 2010 / Uwe Ladwig

Podle ankety institutu infratest-dimap zadané pracovně mediálním společenstvím ARD prý většina Němců nechce, aby c roce 2011 byly v Německu sníženy daně.Někteří politikové vládní koalice CDU, CSU a FDP s tím mají zatím ještě problémy a kancléřka Merkelová se k tomu zatím ani nehlásí. O odhadu reakce voličů a strachu politiků před blížícími se volbami něco v téhle poznámce...

Je to dokonce 58% voličů, kteří jsou proti plánu vlády snížit v roce 2011 daně, co je ještě impozantnější, jen 38% by jich podle zmíněné ankety chtělo mít na základě změněných daňových sazeb ve svých kapsách více peněz. Dokonce i mezi voliči FDP prý s tímto oficiálním cílem své preferované strany souhlasí jen 43%, protože většina z nich asi pochopila, že v dohledné době by snížení daní bylo z ekonomických důvodů nesmyslné.

Mohli bychom se ptát, proč se někteří představitelé vládních stran nerozhodnou vystoupit proti jejich bývalému a možná v roce 2009 volby rozhodnuvšímu příslibu, ačkoliv i většina zasvěcených vědeckých poradců jim to důrazně doporučuje. Asi mají větší strach z toho, že jim může být vytýkáno, že se mýlili, nebo, což je ještě horší, že nedrží dané slovo, než z toho, že jim voliči nedají hlasy z důvodu nekvalifikovaného jednání. Možná ale, že s počítají s tím, že 'každý' přece ví, že po volbách do zemského sněmu v Severním Porýní-Vestfálsku budou argumentovat jinak než před nimi, a že voliči proto budou pro ně stejně hlasovat. Přece ještě dnes by prý ve volbách do spolkového sněmu politikové koalice CDU/CSU dostali společně 36% a politikové FDP 11%. Podle mého právě takové jednání by ale bylo pro celý demokratický systém škodlivé - nebo myslíte, že voliči by takový neučestný postup politiků jen tak přijali?

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.1. 2010