Stiglitz: Spojené státy žijí v "náhražkovém kapitalismu"

20. 1. 2010

Systém, kde "socializujete ztráty a privatizujete zisky", už není kapitalismus, prohlásil Stiglitz.

KD│ Existence vrstev finančních manažerů, kteří nenesou zodpovědnost za ztráty, které způsobí, ale když se jejich společnosti daří, dostávají obrovské odměny, znamená, že v USA vládne jakýsi "náhražkový kapitalismus" ("ersatz capitalism"), řekl včera laureát Nobelovy ceny za ekonomii a profesor Kolumbijské univerzity Joseph Stiglitz v rozhovoru pro televizi CNBC.

Podle Stiglitze příliš mnoho lidí bez náležité odpovědnosti spravuje cizí peníze. V 19. století by se majitel společnosti, který se dopustil omylu, nemohl vyhnout důsledkům. Avšak dnes manažeři velkých společností odcházejí z podniku se zisky ve vlastních kapsách - a pokud se zmýlí, ztrátu uhradí daňoví poplatníci. Navíc ti, kdo těmto nezodpovědným manažerům svěřují prostředky, často obhospodařují peníze druhých lidí - typicky například penzijní fondy. V důsledku toho vznikají další a další náklady na zprostředkování.

Systém, kde "socializujete ztráty a privatizujete zisky", už není kapitalismus, prohlásil Stiglitz. Morální hazard je podle něj v současnosti všudypřítomný.

Stiglitz zdůraznil, že věří v tržní ekonomiku, ale připomněl, že jsou-li pravidla špatně nastavena, hra nevede ke správnému výsledku. Rušení regulační legislativy, jako byl Glass-Steagall Act oddělující komerční a investiční bankovictví, vytvořilo prostředí, v němž kvete nezodpovědná finanční spekulace všeho druhu.

Místo toho, aby deregulované finanční trhy vytvořily produkty schopné zvládat riziko, způsobily naopak vznik nových produktů, které riziko ještě zvýšily.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 20.1. 2010