Čeká finanční trhy déjà vu?

25. 1. 2010 / Miroslav Uhlíř

Dřívější časté optimistické prognózy o blízkém obratu k lepšímu a brzkém ukončení krize jakoby ustávaly. Naproti tomu se objevují varování před druhou vlnou krize. V bankovní sféře sousedního Německa, jehož ekonomika má na Českou republiku nemalý vliv, se již otevřeně počítá s dalším trváním krize, postihující i ty banky, které dosud obstály. O prohlubující se insolvenci v Německu psaly i BL.

V souvislosti s průběhem současné hospodářské krize a krize 30. let, respektive s vývojem na světových finančních trzích tehdy a dnes, vyvstávají určité paralely. Ve druhé polovině loňského roku bylo často již prezentováno ukončení krize a následné oživení. Tomu by odpovídal i prudký "bull-market", který burzy zažívaly od března roku 2009, a na kterém mohlo vydělat i mnoho investorů, kteří byli včas na správném místě. To vše po předcházejících prudkých výprodejích, které srazily indexy burz na mnohaletá minima.

Málokdo dnes ví, že podobný scénář vývoje následoval také po "černém pátku" (ve skutečnosti však "Černém čtvrtku" na Wall Street 24. 10. 1929). Tento den je obvykle spojován se začátkem krize a s úpadkem světového hospodářství. Ve skutečnosti se tehdy však ještě nic až tak vážného nestalo. V následujících měsících se také prezentovalo úspěšné zotavování ekonomiky a roky 1930 a 1931 byly očekávány velmi pozitivně. Stejně tak v současnosti je možná přeceňován pozitivní vliv fiskálních stimulů do ekonomik a různých dalších záchranných balíčků. Jistě nejsou bez významu, bez nich by bývalo zřejmě došlo ke kolapsu poptávky. Právě v posledních několika dnech zažívá Down Jones index po několika měsících zotavování nezvykle prudké oslabování. Přichází snad rozčarování z proklamovaného oživení v komparaci se stále se zvyšujícím se počtem žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA, které oživení nenasvědčují?

Pouze pomocí fiskálních stimulů "shora" působících na poptávku nemůže ekonomika bez impulsů "zdola" dosáhnout trvalejšího oživení. A právě vzrůstající počet např. osobních bankrotů (i v ČR) svědčí spíše o tom, že poptávka se jen tak neoživí. Ekonomiku a finanční trhy proto dle všeho čekají ještě těžké časy.

Druhá, třetí popřípadě každá další vlna krize, přicházející poté, kdy je očekáván rozhodující obrat, mohou být možností pro investory na burze, rozhodně však neukazují na zásadní celkové zotavení ekonomiky. Otázkou stále je, kdo na trhu přežije a kdo ne a také, jak se bude vyvíjet komplexní sociálně-ekonomické prostředí.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 25.1. 2010