Stáhnutí radarových smluv z parlamentu zajistili aktivisté Ne základnám

26. 1. 2010 / Václav Novotný

K pasáži v článku Jana Čulíka "Čím dnes žije Česká republika, kde je probírána problematika radaru: taktně se tu pomlčelo o existenci Iniciativy Ne základnám. Mohu jen dodat, že je škoda Vaší nepřítomnosti při nelegálním výstupu s redaktory několika deníků na kótu 718, kde měl radar stát. Na moji otázku, zda dojem z výstupu a článek o této problematice otisknou, slyším jako dnes - určitě ne. (Pozn. ŠOK: Britské listy stoupaly na vrchol brdského kopce také. A reportáž otiskly... A nebyly jediné.)

A následuje věta, takových věcí mám v šuplíku více, dodal redaktor. Na mojí další otázku, proč nevytisknout, byla jednoduchá odpověď. Kdo bude platit hypotéku, kdo myslíte, že se nechá vyhodit? Stal by se nezaměstnatelným a v kotelnách je dost obsazeno.

Myslím si, pokud je hodnocena doba, problematika radaru a zmiňován pohled veřejnosti ke snaze realizovat záměr výstavby radaru, měla by být zmíněna i informace, která alespoň z mého pohledu v článku chybí.

Donucení Topolánka stáhnout projednávání smluv z Parlamentu ČR zajistili aktivisté. Obrátili se na dvě političky, dvě politické strany s požadavkem, zařaďte smlouvy do programu jednání sněmovny a následně v rámci jejich projednání zamítněte.

Aktivisté měli již dopředu spočítáno, že pravice, jejich počet poslanců nestačí na to, aby byly smlouvy z programu jednání vyřazeny. Nezabránili by jejich zamítnutí. Byli to aktivisté, kteří z galerky sněmovny mobily opakovaně politiky a političky žádali, aby dodrželi slib daný aktivistům a smlouvy do programu zařadily.

Tak je vláda, (Topolánek) musela ze sněmovny stáhnout. Nevím, zda se někdy jiným aktivistům podařilo výsledek jejich tříleté práce završit takovým výsledkem.

Přesto, že tuto informaci má řada novinářů, do dnešního dne se nenašel statečný, který by to zveřejnil. Důvod známe. Podpora a rozvoj aktivismu v demokratické společnosti je pravděpodobně ohrožení právě té naší demokratické společnosti. Jinak by to přece nebylo problém publikovat. Proto na webových stránkách zveřejňujeme " Media a manipulace" .

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 26.1. 2010