Clare Shortová: Tony Blair lhal a před invazí do Iráku uvedl parlament v omyl

3. 2. 2010

Claire Shortová, bývalá ministryně pro pomoc rozvojovým zemím v někdejší vládě Tonyho Blaira v úterý obvinila Blaira, že jí lhal a že před invazí do Iráku uvedl Dolní sněmovnu v omyl.

Shortová, která svědčila před Chilcotovým vyšetřováním války v Iráku, také uvedla, že invaze ohrozila svět více mezinárodním terorismem.

Z dnes odtajněných dopisl, které Shortová poslala r. 2003 Blairovi, vyplývá, že zastávala názor, že invaze do Iráku bez druhé rezoluce OSN bude protizákonná a že hrozí velké riziko humanitární katastrofy.

Shortová svědčila při Chilcotové slyšení, že s Blairem r. 2002 hovořila. Řekl jí, že válku proti Iráku neplánuje. Z důkazů, které jsou od té doby k dispozici, vyšlo najevo, že Blair tehdy nemluvil pravdu, zdůraznila.

Dodala také, že ji "šokovalo", když si přečetla právní názor na připravovanou válku v délce 337 slov, který napsal během schůze vlády dne 17. března 2003 generální prokurátor lord Goldsmith, tři dny, než válka začala. Blair Shortové zakázal, aby o věci na schůzi vlády hovořila.

"Řekla jsem: 'To je neuvěřitelné.'a oni se mi posmívali, abych byla zticha. Když ministerský předseda řekne, buďte zticha, těžko se proti tomu dá něco dělat." Dodala, že tvrzení generálního prokurátora, že má Británie jednoznačnou právní pravomoc zaútočit na Irák bylo zavádějící.

Shortová zdůraznila, že pravidla jednání vlády byla porušena, protože členové vlády nevěděli, že Goldsmith změnil svůj právní názor na válku - než navštívil Spojené státy, ji považoval za protizákonnou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 3.2. 2010