ČEZký eastern

3. 2. 2010 / Karel Dolejší

"Sto cizejch zabíječů s pistolema skotačí..."
Karel Kryl: Karavana mraků

Video připojené k článku Michala Štůska na Aktuálně.cz zachycuje mimo jiné okamžik, kdy údajný neplatič vyděšený zásahem vymahačské jednotky NTZ vzal do ruky zbraň a ukončil svůj život. Jiná zpráva zase hovoří o tom, že komanda, jejichž příslušníky policie obvinila z vydírání dlužníků, procházela kurzem přežití výmluvně naznačujícím, co se od nich v práci očekává. Součástí výcviku byla ostrá střelba, zabíjení slepic, simulace zajetí. Soukromá vymahačská armáda energetické společnosti ČEZ operující mimo rámec zákona se s nikým nepáře. Jste podezřelí z černého odběru elektřiny? Připravte se na to, že vás doma navštíví pár ostrých hochů, namíří na vás pistole a pěkně si vás podají, abyste zaplatili - ať už by zákon shledal požadavky oprávněnými, nebo ne.

Information in English about this matter is CLICK HERE

Samozřejmě nejde jen o hlavního energetického giganta - v ČR se dnes obecně málokdo s někým nějak "páře". Míval jsem donedávna sousedy v těžké finanční situaci, kterým jiná energetická firma jednoduše vypnula proud. Po několik měsíců tak bydleli na Smíchově bez elektřiny, v tomto konkrétním domě to znamená, že bez účinného topení. Odstěhovali se v polovině zimy: Ona s dítětem do azylového domu, on kdoví kam. O Vánocích věru ledničku nepotřebovali... Za minulého režimu byl člověk oficiálně člověkem potud, pokud věnoval náležitou pozornost politickým rituálům a hlavně nevyčníval z řady. Dnes jste lidmi jen tehdy, dokud ještě platíte účty. Kdo nemá na zaplacení, ztratil automaticky téměř veškerá práva.

V kauze NTZ jde ale ještě o víc. Policie vyšetřuje samozvané "konkurenty" vymáhající pohledávky energetického gigantu; údajně jim hrozí až dvanáct let vězení. Jde nepochybně o precedentní záležitost: Jestliže by akciové společnosti bylo tolerováno vytváření nezákonných ozbrojených jednotek, zůstalo by jen otázkou času, kdy se naprosto stejně zachovají i další korporace. Kdyby směl ČEZ vytvářet vlastní armádu, jak by bylo vůbec možno přesvědčivě argumentovat proti nahnědlým ozbrojencům Dělnické strany? Jak dlouho by pak trvalo, než by ozbrojené jednotky vytvořili Romové? Jak daleko bychom ještě byli od modelu Výmarské republiky, kde prakticky každá významnější politická formace vytvořila ozbrojené křídlo?

Dávejme dobrý pozor, co se s ostrými hochy našich energetiků nakonec stane. Jestli obě hlavní parlamentní divize ČEZu zajistí NTZ politické krytí a beztrestnost, znamená to patrně, že pro běžného občana nastal čas pořídit si opakovací brokovnici...

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 3.2. 2010