Británie: Lidé si bez radikálních změn systému nebudou moci dovolit platit za energie

3. 2. 2010

Britský vládní regulační úřad Ofgem ve středu varoval, že si Britové v nadcházejících letech nebudou moci dovolit vytápět své domy a byty, pokud nedojde k radikální restrukturalizaci dodávky energií.

Regulační úřad poukázal na to, že současný systém zřejmě nebude schopen zaručit "bezpečnou a udržitelnou" dodávku energií po celé Británii déle než do roku 2015. Varoval, že dosavadní volnotržní přístup v dodávce energií nebude v blízké budoucnosti realistický.

Účty za energie mají do roku 2020 stoupnout ve výši cca 14 - 25 procent, protože energetický průmysl bude muset investovat až 200 miliard liber do modernizace současného systému. Ofgem varuje, že podstatný počet zákazníků si nebude moci dovolit vytápět své domy a byty.

Britská vláda zřejmě bude nucena znárodnit energetický průmysl, který zprivatizovala Margaret Thatcherová. Regulační orgán už před nedávnem varoval, že účty za energii dosáhnou zřejmě téměř 2000 liber (cca 60 000 Kč) ročně.

Problémy s budoucí dodávkou energií vznikou v důsledku součinnosti celé řady faktorů: globální hospodářské krize, rostoucí světové poptávky po investicích v energetice, přísná emisní omezení EU, likvidace stárnoucích elektráren a rostoucí závislost na dovozu zemního plynu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 3.2. 2010