Seriál o zaměstnanosti a nezaměstnanosti IV

Finančnictví a reality

5. 2. 2010 / Věra Říhová

Ochrana zločinnosti podnikatelů zákonnými prostředky se dostala na takovou úroveň, kterou lidé nepodnikající těžko rozeznávají. Ještě těžší je proti ní bojovat. Vyvolává totiž dojem, že když může beztrestně krást jedna strana, proč by při ústavou zaručené rovnoprávnosti nemohla beztrestně krást i strana druhá. Tím se zločinnost rozrůstá nebývalou měrou především v letošním roce.

Předchozí části tohoto seriálu ZDE ZDE ZDE

Stále častěji se setkáváme s krádežemi na pracovištích i ve veřejném sektoru. Lidé to začínají považovat za spravedlivé, nezaplacenou práci si vybírají naturální formou nebo zpronevěrou a věří, že okrádat zloděje není nemorální. Budovatelská věta "Nezáviďte a nakraďte si taky" se stala samozřejmostí ve všech společenských vrstvách.

Dnes, v době, kdy stoupá počet lidí bez možnosti finančního příjmu nebo s možností příjmu natolik omezeného, že ohrožuje majetek nabytý tvrdou poctivou prací a mnohaletým úsilím, je takovéto myšlení tolik nebezpečné, že si to začínají uvědomovat i někteří pravicoví voliči. Přijít o své úspory v bance je důvodem ke zlosti, přijít o střechu nad hlavou je vyvoláváním pudu sebezáchovy.

Oblast finančnictví je ve velkém útlumu, občané smlouvy spíše vypovídají nežli by uzavírali nové, obchody s realitami váznou. Vzhledem k tomu, že důchodové či stavební spoření je důvodem, proč nedostat od sociálního odboru městského úřadu životní minimum, někteří střadatelé ruší smlouvy již v době probíhající výpovědní lhůty. Ne každá smlouva se však dá předčasně zrušit, ale nejsem v tomto směru odborník.

Nezaměstnanost tak spolehlivě likviduje myšlenku důchodového spoření ve smyslu proklamovaném pravicovými stranami. Naspořený důchod musíme utratit ještě ve středním věku, mladí lidé z tohoto důvodu ztrácejí motivaci k jakémukoliv spoření. Spořit na důchod si může pouze člověk, který soustavně pracuje až do důchodového věku nebo je nezaměstnaný krátkodobě. Nějak se nám ta důchodová politika zamotala.

Obchodní zástupci jsou placení především bonusovou a provizní složkou a práce je vykonávána na ŽL, nežli si nový zástupce vybuduje svou vlastní síť, která ho i s rodinou uživí, trvá to půl roku až 1 rok. Založit si živnostenský list znamená okamžité odhlášení z evidence Úřadu práce a tím ztrátu podpory v nezaměstnanosti, povinnost hradit si zálohy na zdravotní pojištění a sociální pojištění, pokud člověk chce zůstat v evidenci důchodového pojištění. O důsledcích jsem psala v minulém díle -- Obchod.

Lze také vykonávat práci na dohodu jako přivýdělek. Černé ovce na ČT1 poukázaly na jeden takový smluvní způsob. "Každý by se měl takové smlouvy vyvarovat," říká divákům advokát Aleš Vídenský, zatímco právní zástupce natáčené firmy Eurofinance Tomáš Mácha divákům říká: "Každý je strůjcem svého osudu." Velmi doporučuji podívat se na tento díl Černých ovcí ze dne 4.2. S podobnou smlouvou (z jiné pojišťovací firmy) obsahující rozhodčí doložku jsem se už také setkala, také po mně chtěli poplatek za nevyjmenované služby, a to ve výši 25 000 Kč a k tomu ještě uzavření pojistné smlouvy v jejich pojišťovně.

Vybrala jsem si firmu, která má nejvíce inzerátů. Nabízí zaměstnání s fixním platem, provizí a bonusy. U této firmy mne zaujal právě vysoký počet inzerátů, z nichž každý má jiné kontaktní telefonní číslo. Kontaktovala jsem 6 jejich zástupců a zjistila jsem, že se jedná o práci na ŽL, fixní částka je též ovlivněná výkonem, takže může být i nulová, a je především za hledání nových zástupců a vytvoření obchodní skupiny.

Já tomuto způsobu říkám lov na lidi, připomíná mi to známou hru zvanou letadlo. K prodeji finančních produktů musí mít zástupce firmy alespoň nějaké matematické schopnosti a schopnost jednání s lidmi. K lovení lidí nepotřebuje ani charakter. Kdo všechno práci finančních prodejců a manažerů nabízí, si může každý přečíst v denní inzerci tiskové i internetové.

Nevím, jak dlouho vydrží finančním firmám budování nových sítí a hrazení drahé inzerce, některé firmy na to mají zřejmě dostatečné finanční prostředky a jen tak se jich na pracovním trhu nezbavíme. Nežli "uloví" všechny studenty a nezkušené občany, kteří hledají jakýkoliv výdělek či přivýdělek, nejspíše budou ještě dlouho finančně ziskové.

Byla jsem ze zvědavosti na jedné kontaktní schůzce firmy, která inzerovala prodej kosmetiky a budovala pobočky. Po úvodním představení plném úsměvů jsme se dozvěděli, že hlavním produktem prodeje je Herbalife. Je neuvěřitelné, že firma vydělávající si vstupními poplatky nových uchazečů prosperuje již 17 let na našem trhu, pouze si občas změní název.

Několik lidí se zvedlo a začalo odcházet, což velmi pohněvalo mluvčího, který přitvrdil a začal nás nutit k vyplnění dotazníku a k závaznému příslibu "spolupráce" se slovy: "My vám nabízíme práci a nyní se ukáže, kdo opravdu pracovat chce a kdo je příživník."

To mne zaujalo natolik, že jsem vytrvala, vyplnila dotazník vymyšlenými iniciálami a odevzdala bez podpisu. Bylo nám vysvětleno, že druhý den v 6 hodin ráno máme být v Brně na dvoudenním školení (byl pátek 15 hodin) a sebou si přivezeme 3000 Kč jako vstupní poplatek. Na námitku jedné ženy, že z Hradce Králové do Brna v noci nic nejede, nám bylo řečeno, že je to nezajímá, že je to naše věc, protože kdo chce pracovat, musí se snažit a něco obětovat.

Na osobní pohovor už jsem nešla, ale domluvila jsem se s jednou ženou, které jsem poskytla telefonní číslo, že mi v pondělí zavolá. Zavolala až ve středu a vyprávěla o otřesném zážitku s vymýváním mozku, o ztracených investicích i zbytku iluzí. Proto si na různé inzeráty finančních skupin a na inzeráty s nabídkou budování nových týmů dáváme pozor.

Jiná situace panuje na trhu s realitami. Dokud se nemovitosti dobře prodávaly a zákazníci si sami našli cestu do realitních kanceláří, "nová pracovní místa" se nebudovala, každá firma měla svou pevnou základnu, kterou podle potřeby obměňovala, konkurence bylo tolik, aby se všichni uživili. Dnes se roztrhl pytel s nabídkami makléřské spolupráce, většinou na ŽL nebo pevné smlouvy s příslibem pomoci v počátcích formou hypoteční frenčízy a se zaškolením kompenzovaném procentním podílem na provizi z prodeje.

Pro realitní kancelář to ovšem znamená podíl na úspěšné práci jiných. Myšlenku k tomuto druhu podnikání nejspíš zadal seriál "Den D" (to si myslím já, protože před uvedením seriálu takových inzerátů mnoho nebylo, dnes je to většina), kde si podnikatelé hledají možnosti výdělku z investičního podílu, přesně podle hesla "Peníze dělají peníze". Soukromý sektor tím nahrazuje bankovnictví, neboť banky svým přístupem ke klientům zklamaly a staly se opět nefunkčními v oblasti investic.

Od jedné realitní makléřky jsem se dozvěděla zajímavou věc, kterou mi potvrdila kamarádka "průzkumnice" z Liberecka a další makléř z Královéhradecka. Realitní kanceláře očekávají velké prodeje v blízké budoucnosti, těší se na exekuce nemovitostí dlužníků, především z řad dlouhodobě nezaměstnaných, zkrachovalých živnostníků a "neúspěšných" drobných podnikatelů. Trochu mě z toho mrazí, připadá mi to jako slet supů čekajících na kořist.

S prodejem realit se prý čeká také z důvodu předvolebního období. Někteří kupci nechtějí riskovat případné vítězství levice a jejich požadavek na prokazování původu peněz. Ale jsou to jenom realitní drby a tak to také berte.

Musím se ještě zmínit o nové "praxi" právníků. Mám doma nabídku od jednoho právníka, která spočívá v tom, že se za poplatek 875,- Kč mohu přihlásit do měsíčního kurzu právních znalostí, po měsíci mi budou za 875,- Kč zaslány testy a pokud je správně vyplním, dostanu diplom. Neměla jsem odvahu tuto nabídku blíže prozkoumávat, nedokáži posoudit, co všechno je v právní praxi legální a co už přesahuje hranice, ale manžel mé liberecké kamarádky to učinil a testy zanesl právníkovi k vyplnění. Jsou prý nastavené tak, že je absolvent měsíčního kurzu nikdy nemůže sám správně vyplnit. Co si o tom myslet?

Podle inzerátů se pozná, která pojišťovna má potíže. Ta s potížemi ztrácí své dlouholeté prodejce, které je nutné nahradit novými uchazeči, nebo jejich prodejci hledají nové zdroje příjmů. Ten, kdo chce založit nové pojištění nebo spoření, si hledá pojišťovnu či spořitelnu, která problémy nemá, a z tohoto důvodu sleduje inzerci. I to je jeden z pohledů na důsledky trhu práce.

Každopádně oblast finančnictví se stala v dnešní době natolik dravou, že je nejrozumnější se jí z daleka vyhnout. Příště nabereme trochu optimismu a povíme si něco o slušných firmách.

Protože těch je naštěstí pořád ještě dost a jsou páteří naší ekonomiky i příslibem, že snad ještě nejsme tak úplně v pekle.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.2. 2010