Čína a Spojené státy směřují ke studené válce

8. 2. 2010

KD│ Většina respondentů výzkumu veřejného mínění provedeného v Číně se domnívá, že ČLR a USA stojí na pokraji vážného konfliktu. Podobné názory dávají najevo také čínští generálové a politologové. Washington ovšem nečekal, že zbraně pro Tchajwan a Obamova výzva ohledně dodržování lidských práv vyvolají tak ostrou reakci, napsal pro Nězavisimuju gazetu Vladimir Skosyrev.

55% Číňanů má za to, že ČLR a USA směřují k nové studené válce. To byl výsledek výzkumu provedeného pekingským vládním listem Global Times. K tomuto vyostření vzájemných vztahů došlo přitom pouhé tři měsíce po návštěvě Baracka Obamy v Číně; velvyslanec USA v Pekingu John Huntsman tehdy tvrdil, že obě země si ještě nikdy nebyly tak blízko.

Signálem pro vznik protiamerických nálad mezi politiky a vědci se stalo Obamovo rozhodnutí prodat Tchajwanu zbraně v hodnotě 6,4 miliardy dolarů. V Číně se okamžitě ozvalo volání po odpovědi metodou "oko za oko, zub za zub" - tj. po dodávce zbraní Íránu, KLDR, Sýrii a Venezuele. Oficiální reakce se omezuje na přerušení vojenských kontaktů a hrozbou uvalení sankcí na společnosti, které Tchajwanu zbraně dodají. Vojenští analytici ovšem tvrdí, že vláda musí zajít dále, "tak aby to Američany bolelo".

Vojáci vyzývají ke zvýšení kvalitativní úrovně ozbrojených sil v průběhu příštích deseti let. "A až budeme dostatečně silní pro přímý střet s USA, můžeme jim hodit rukavici," zaznělo také.

Čím vysvětlit tento proud protiamerických vyjádření? Podle hlavního spolupracovníka ruského Institutu Dálného Východu Ruské akademie věd Jakova Bergera nejde o propagandu, ale o výsledek seriózní analýzy geopolitických změn ve světě, které Peking provedl. Čínští analytici po finanční krizi dospěli k závěru, že poměr sil ve světě se změnil a USA procházejí úpadkem. Současně jsou toho názoru, že hegemonistická velmoc se svých zájmů sama nevzdá a dříve nebo později dojde ke střetu s Pekingem. Proto je nutno se připravit, a to i ve vojenské sféře.

Historie podobných analýz vlastně sahá až k roku 2000 (Skosyrev by to mohl napsat přesně: K náletům NATO na Jugoslávii - KD). Nynější vyostření vztahů však přišlo poté, co Obama slíbil nezačínat polemiku kolem lidských práv a Tibetu, přičemž se nyní ukazuje, že žádná zdrženlivost se nekoná.

Celý článek v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 8.2. 2010