Co tržní principy nevyřešily, pane Klausi...

Za jízdné 20 000 Kč ročně, ale v autobuse téměř umrznete

9. 2. 2010

V Příbrami je metr sněhu a mrzne až to praští. Ted už je -8 stupňů a ráno pro vyjasnění má být místy až -20, píše jedna tamější obyvatelka. Pokračuje: Jezdím v pět hodin ráno každý den z Příbrami do práce do Prahy. Chytla jsem ledvinovou koliku a byla jsem 14 dnů doma, protože řidiči v autobusech netopí. Poškodit si zdraví, k tomu stačí stát na zastávce při -15 stupních, kdy čekám na autobus, a pak jet přes hodinu vymrzlým starým autobusem, kde je celou cestu námraza na sklech uvnitř. Všichni sedí v čepicích a rukavicích a představte si, nenašel se ani jeden odvážlivec, který by si sundal bundu. Řidiči autobusu celou hodinovou cestu do Prahy v mrazu v autobusu netopí.

Jsou to autobusy dopravce jménem Cuptour. Stěžovali jsme již několikrát přímo u Cuptouru a také na Krajském úřadě, protože ten je garantem tzv. Středočeské integrované dopravy. Odtamtud nám napsali, že musíme pochopit problémy dopravců, jejich zastaralý vozový park a jiné kydy. Tak jsem odpověděla, že snad za 20 000 Kč ročně (platím 5 000 na čtvrtletí) od každého jediného cestujícího - a ty kupóny má koupeno kolem 1000 lidí a kde jsou ti, kteří si platí jednotlivé jízdné? - by měl být nějaký komfort. Na to napsali, že to projednají s jednotlivými dopravci, ale nenapsali, kterou zimu.

Tak jezdím ve spodkách, mám dvoje teplé ponožky a tak podobně. Dnes je taková doba, že obyčejný člověk nemá nikde zastání.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 9.2. 2010