Země G7 a Mezinárodní měnový fond velkoryse "pomáhají" zdevastovanému Haiti

10. 2. 2010 / Daniel Veselý

Skupina zemí G7 se na zasedání v Kanadě zavázala, že odpustí dluhy Haiti. Mezinárodní měnový fond již schválil půjčku 102 milionů dolarů, píše se v článku na webových stránkách Hospodářských novin, jenž nese prostopášný titulek Nejbohatší pomáhají chudým: G7 se rozhodla Haiti odpustit dluhy. Musím se přiznat, že mi tento zdánlivě neškodný článek přivedl krev v žilách do varu. Tak nonšalantní je naše bezbřehá štědrost, velkorysost a dobrota, že jsme schopni odpustit a zároveň pomoci těm, na které se ještě usmívají řídnoucí západní kamery, avšak ,i>oni jsou pořád tak nevděční a drzí, když "chtějí mít kontrolu nad obnovou" své země.

Kdeže byla média, když Venezuela minulý měsíc odpustila dluh Haiti ve výši 295 milionů dolarů - tedy třetinu z celkového zahraničního dluhu této země? Ano, jistě -- byl zatím ten rudý renegát, jejž porevoluční marasmus ještě nesmetl a který nám tak dlouho saje krev. Kdyby měly západní země opravdový zájem pomoci zpustošené zemi, nebránily by jimi opakovaně svrženému populárnímu prezidentovi J. B. Aristidovi v návratu do vlasti z nedobrovolného exilu v Jihoafrické republice. Měly by zrušit zákaz činnosti nejpopulárnější politické síly v zemi LAVALAS, jejíž stoupenci byli běžně zabíjeni haitskou armádou a policií i silami OSN (MINUSTAH), a umožnit Haiťanům vypsat svobodné volby. Tyto země by měly zařídit, aby bylo Haiti vyplaceno více než 22 miliard dolarů (tento údaj platí pro rok 2004, nyní tato částka po prudkém poklesu dolaru bude vyšší, pozn. aut.), jež muselo dlouhodobě splácet za svržení koloniálního tyrana -- Francie - a za svou nezávislost. Spojené státy by měly zaplatit rozsáhlé reparace a odškodné za více než 100 000 zavražděných Haiťanů v průběhu amerických invazí a vlád Washingtonem vydržovaných diktátorů. A v neposlední řadě by západní země neměly připustit, aby Mezinárodní měnový fond poskytoval Haiti další půjčku, což by pro zemi klidně mohlo znamenat poslední osudovou ránu. Tato a další organizace (Světová banka, WTO) prostřednictvím "strukturální pomoci" poslaly do pekla desítky milionu lidí a zdevastovaly celé regiony, zejména v subsaharské Africe a Latinské Americe.

Chápu celý ten humanitární humbuk kolem sužovaného Haiti jako PR akci a další skvělou možnost, aby se západní vlády a instituce mohly vyhřívat a bahnit ve své heroické velkodušnosti, a také jako absurdní cynismus zištně vydávaný za velkorysost.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 10.2. 2010