Evropa patrně převezme záruky za řecké dluhy

10. 2. 2010

KD│ Bohaté evropské státy se v úterý přiblížily dohodě o záchraně Řecka před důsledky jeho nadměrného utrácení a o ukončení jeho dluhové krize. Hodlají tak rovněž zastavit pokles eura a únik finančního kapitálu na Wall Street, informovala AP.

Burzy v USA i v Evropě rostly v očekávání rozhodující akce, která by ukončila řeckou dluhovou krizi, zabránila jejímu rozšíření do dalších zemí a podkopání ekonomického oživení v Evropě. Lídři EU vydají společné prohlášení k řecké krizi ve čtvrtek dopoledne v Bruselu, kde budou jednat společně s šéfem Evropské centrální banky Jeanem-Claudem Trichetem.

Krize zasáhla Achilovu patu eurozóny - jednotlivé státy mohou nezávisle rozhodovat o výdajích. Státy, které pomůžou zadluženému Řecku, nyní riskují, že v důsledku tohoto kroku vzrostou jejich vlastní náklady na půjčky, a může dojít i k tomu, že další země budou "stát frontu" na obdobnou pomoc. Francouzští i němečtí představitelé se vyjadřují ve prospěch pomoci Athénám, ale nic konkrétního dosud zveřejněno nebylo. Podle Michaela Meistera, zástupce předsedy poslaneckého klubu CDU, je prioritou stabilita eura - a jakákoliv pomoc Řecku bude zahrnovat požadavky na radikální škrty ve výdajích a ekonomické reformy. Trhy na dosavadní zprávy o vývoji celé záležitosti reagují pozitivně. Podle analytika společnosti VTB Capital Neila MacKinnona je však třeba, aby ve čtvrtek byly na stole konkrétní návrhy, protože jinak tlaky na euro dále zesílí.

Pomoc Řecku může být v Německu nepopulární, protože voliči zde preferují finanční disciplínu.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 10.2. 2010