Čelní britští podnikatelé varují britskou vládu, že do pěti let vznikne ropná krize

10. 2. 2010

Sir Richard Branson, zakladatel obří britské podnikatelské firmy Virgin Group, a skupina dalších čelných britských podnikatelů, budou tento týden varovat britskou vládu, že světu začíná docházet ropa a že do pěti let vznikne ropná krize.

Branson, jehož podnikatelské impérium zahrnuje železnice, leteckou společnost a cestovní kanceláře, se obává, že nadcházející krize bude ještě vážnější než současná ekonomická krize.

Britští podnikatelé žádají důrazně britskou vládu, aby začala proti blížící se ropné krizi jednat.

Na nedávném Světovém hospodářském fóru v Davosu varoval před blížící se ropnou krizí také Thierry Desmarest, generální ředitel francouzské ropné společnosti Total. Poukázal na to, že bude v budoucnostiu nemožné těžit více než 95 milionů barelů ropy denně, tedy více než 10 procent nad dnešní úroveň.

Chris Skrebowski, ropný poradce, který připravil části ropné zprávy pro Bransona a ostatní, varuje, že ropnou krizi oddaluje jen hospodářská recese. "K novému omezení dodávek ropy, spolu se zvyšováním ropných cen, dojde, až stoupne nyní v důsledku hospodářské krize nízká poptávka, budou spotřebovány dosavadní ropné zásoby a využita volná těžební kapacita kartelu OPEC. Jakmile však poptávka vzroste, možná už v letech 2012-13 a ne později než v letech 2014-15, je pravděpodobné, že dojde k ostrému zvýšení cen ropy, což ohrozí hospodářský růst a povede to k hospodářským problémům."

Saúdská Arábie a Tony Hayward, generální ředitel olejářské firmy BP, tvrdí, že tyto obavy jsou přehnané.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 10.2. 2010