Kjótský mechanismus nedokáže snižovat emise "superskleníkových plynů"

11. 2. 2010

Trojrozměrný diagram molekuly trifluorometanu ▶

KD│ Mimořádný vzrůst atmosférických koncentrací "superskleníkového plynu" trifluorometanu může znamenat, že tzv. Mechanismus čistého rozvoje (Clean Development Mechanism, CDM) zavedený Kjótským protokolem selhává, informuje server Terra Daily.

Nová studie vědců pracujících ve vědeckém a technologickém panelu Montrealského protokolu o ochraně ozónosféry, která vyšla 29. ledna v časopise Geophysical Research Letters, ukazuje, že emise trifluorometanu (obchodní název HFC-23) rostou mnohem rychleji, než by měly.

A co více, podle procedur zavedených Kjótským protokolem v rámci CDM je likvidováno pouze 43% emisí tohoto nebezpečného plynu. Je také možné, že některé ze společností, které v rámci CDM obdržely platby za jeho likvidaci, neplní své povinnosti.

Stephen Montzka z National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) a jeho spolupracovníci spočetli, že mezi lety 2006-2008 dosáhly roční globální emise HFC-23 zhruba 13 500 metrických tun - což je zhruba o 50% více než v 90. letech. Kolem 11 000 metrických tuntrifluorometanu je přitom emitováno v rozvojových zemích.

HFC-23 je nežádoucím vedlejším produktem při výrobě jiného skleníkového plynu prodávaného pod obchodním názvem HCFC-22, který je používán v chladničkách a klimatizačních zařízeních, a také jako meziprodukt při výrobě jiných chemikálií; jeho výroba má být podle Montrealského protokolu urychleně ukončena. HFC-23 je současně také 14 800krát účinnějším skleníkovým plynem než CO2.

Vědci navrhují, aby výroba trifluorometanu byla začleněna pod Montrealský protokol a urychleně ukončena, protože jinak hrozí nevratné klimatické změny nezávisle na stavu emisí oxidu uhličitého.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.2. 2010