Nové zadání ZUR -- nepromarnit příležitost a peníze

11. 2. 2010

Radní Jihomoravského kraje a hejtman Hašek se zavázali, že v procesu tvorby Zásad územního rozvoje kraj objektivně vyhodnotí všechny varianty klíčových dopravních staveb. Ekologický právní servis tento závazek vítá jako krok správným směrem, zároveň však důrazně varuje před metodikou vyhodnocení variant, kterou kraj použil v minulém dokumentu.

Hejtman Hašek očekává objektivní posouzení a srovnání variant záměrů podle jejich výhodnosti. "To by mohlo vyvést kraj ze slepé uličky sporů s občany, ministerstvem životního prostředí a vylepšit i šance některých projektů na financování z fondů Evropské Unie", vítá závazek hejtmana a radních Mgr. Libor Jarmič, právník EPS. "Kraj by tak mohl vcelku jednoduše napravit celou řadu pochybení z minulosti a porovnat varianty tam, kde k objektivnímu srovnání nedošlo. Pomohlo by to vybrat ta řešení, která jsou skutečně nejlepší, nejlevnější a nejméně škodlivá pro lidi" dodává právník.

Podle názoru EPS a dvou desítek dalších občanských iniciativ by měly být objektivně posouzeny a vyhodnoceny všechny dostupné varianty několika konkrétních, problematicky navržených silničních staveb. U dalších kontroverzních záměrů (přesunu nádraží, předimenzované průmyslové zóny) by pak měl kraj přistoupit k vyhodnocení jejich potřebnosti.

Libor Jarmič dále upozorňuje: "Zásadním problémem u minulého návrhu Zásad územního rozvoje byla samotná metodika hodnocení. U většiny porovnávaných záměrů došlo ke značnému zkreslení a marginalizaci problémů, bohužel v neprospěch obyvatel a přírody."

Metodika použitá zpracovatelem byla neobjektivní a nepřezkoumatelná. Na místo objektivních a kvantifikovatelných ukazatelů použil zpracovatel metodu plusů a mínusů. "Jak je například možné, že silnice procházející středem obce má menší vliv než obchvat? Jak to že "vliv na horninové prostředí" má stejnou váhu jako kritérium "vliv na obyvatelstvo"?," ptá se Jarmič.

"Na použitou metodiku by si zastupitelé měli dát obzvláště pozor. Pokud by krajští úředníci postupovali tak jako minule, nebyly by prostředky vložené do procesu tvorby ZUR ničím jiným než vyhozenými penězi." uzavírá Libor Jarmič.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.2. 2010