NORD STREAM

Padla poslední překážka pro dopravu ruského plynu do Německa

15. 2. 2010

Finsko schválilo výstavbu plynovodu Nord Stream ve svých vodách Baltu. Tím byly překonány poslední administrativní bariéry při realizaci projektu plynovodu Nord Stream. Nová magistrála je určena pro transport ruského plynu pod dně Baltského moře do Německa, aniž by cestou proťala nějaké tranzitní státy. Dánsko a Švédsko výstavbu plynovodu ve svých vodách povolily už v minulosti.

Nord Stream povede z ruského Vyborgu do německého přístavu Greifswald. ... Mezi hlavní odběratele plynu z Nord Streamu bude vedle SRN patřit Belgie, Dánsko, Francie, Nizozemsko a Velká Británie. Nový plynovod je důležitý i pro ČR: v SRN na něj naváže plynovod Opal, spojený s plynovodem Gazela. Ten povede přes území ČR.

Technický týdeník: Finsko schválilo výstavbu Nord Stream ZDE

ŠOK│ Provoz Nord Stream obejde jak Ukrajinu, tak Bělorusko a Polsko a zmenší jejich vliv na možnou energetickou krizi v Evropě. Tak ztrácí smysl, oč se dlouhodobě snažily USA posílením politického vlivu v Polsku i na Ukrajině a postupným "obklíčením" Ruska. V posledních letech už tlak EU směřoval k tomu, aby země bývalého SNS dodržovaly plynulost dodávek ruského plynu do Evropy, bez ohledu na politický systém v té které zemi. Tak se dostal z "lidskoprávního" obklíčení i běloruský prezident Lukašenko.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 15.2. 2010