Talibán stupňuje svou aktivitu v obklíčeném městě Marjah

16. 2. 2010

KD│ Bojovníci Talibánu včera vystupňovali protiútoky namířené proti příslušníkům americké námořní pěchoty a afghánským vojákům ve městě Marjah, které se stalo cílem spojenecké ofenzívy. Postup spojeneckých vojsk se značně zpomalil, navzdory zprávám afghánské vlády, že povstalci zanechali odporu a jsou na útěku do Pákistánu, informoval Alfred de Montesquiou pro AP.

Bojovníci Talibánu se zřejmě pod rouškou tmy dostali do oblastí v zázemí amerických jednotek, které už byly považovány za vyčištěné, a zahájili odsud palbu.

V pondělí došlo také k zabití pěti a zranění dvou civilistů při leteckém útoku v provincii Kandahár na východ od Marjahu. Dotyční byli údajně vyhodnoceni jako povstalci kladoucí u silnice výbušnou nástrahu. Tento útok přišel pouze den poté, co bylo jiných dvanáct lidí, včetně šesti dětí, zabito při raketovém útoku na předměstí Marjahu. Podobné "nehody" ohrožují hlavní cíl operace, jímž je získání důvěry místního paštunského obyvatelstva.

Afghánští velitelé hodnotí průběh útoku na osmdesátitisícové logistické centrum Talibánu optimisticky a tvrdí, že povstalci jsou na útěku. V samotném Marjahu, středisku obchodu s opiem, to ovšem tak jednoznačně nevypadá. Malé mobilní týmy Talibánu opakovaně útočí na americké i afghánské jednotky raketami, palbou z ručních zbraní a reaktivních granátometů. Pohybují se nedaleko hlavní silnice, kde opakovaně ostřelují postupující kolony odminovacích vozidel.

Kolem poledne se ve městě bojovalo přinejmenším na šesti místech, podpora z bitevních vrtulníků nestačila krýt požadavky jednotek.

Dosud byly hlášeni pouze dva zabití spojenečtí vojáci - jeden Američan a Brit padlý v sobotu. Afghánští úředníci hovoří o 27 zabitých povstalcích. Útoku na Marjah se účastní celkem 15 000 spojeneckých vojáků; počty bojovníků Talibánu jsou neznámé. Jde o největší spojeneckou operaci v Afghánistánu od roku 2001.

Taktika rušivých útoků a ohromné množství výbušných nástrah a min rozmístěných po městě zpomalily postup spojeneckých sil. Některé jednotky námořní pěchoty dnes po celodenních potyčkách postoupily jen o několik metrů.

Dokud město není pod spolehlivou kontrolou spojenců, nemůže být zahájena druhá - rozhodující - etapa operace, kterou je zajištění bezpečnosti civilního obyvatelstva a vznik místních úřadů podřízených kábulské vládě. Město žilo pod vládou Talibánu několik let a bylo největším sídlem, které povstalci na jihu země kontrolovali.

Poté, co během prvního dne došlo k překvapivému vzdušnému výsadku v centru města a spojenecké jednotky obklíčily město, přičemž k překročení zavlažovacích kanálů použily mobilních mostů, se povstalci přeskupili a uplatňují taktiku "udeř a uteč", která spojencům znemožňuje získat nad městem plnou kontrolu.

Zdá se, že odstřelovači Talibánu se velmi dovedně maskují a kryjí. Americké jednotky si stěžují, že nové předpisy zaměřené na ochranu civilního obyvatelstva jim komplikují život, protože omezují použitelnou palebnou sílu.

Další informace v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.2. 2010