POZNÁMKA NA OKRAJ:

O podivném případu ohrožování neplatičů daní, aneb O novém důvodu proč nedbat na bankovní tajemství

16. 2. 2010 / Uwe Ladwig

Obavem z pádu bankovního tajemství se zabývají němečtí neplatiči daní i němečtí politikové, ale ovšem i švýcarské banky a politikové. U nás v Německu se lidé ptají, jestli má stát právo si normálně ve Švýcarsku utajovaná a tam odcizená bankovní data německých neplatičů daní koupit. Někteří lidé prý hledají způsob, jak tomu zabránit. Švýcarský státní rada Alfred Heer k tomu měl dost podivný nápad. O tom a o zdánlivě podle něho přece zlikvidovatelném bankovním tajemství něco v téhle poznámce...

V případě těch německé vládě nabízených dat nejde jen o daně, které Němci v Německu protizákonně neplatilil, ale ovšem také o obchodní zájmy švýcarských bank. A není divu, že Alfred Heer jako švýcarský státní rada má zájem na uchování bankovního tajemství ve své zemi.

Argumentuje, že tím, že kdyby se zrušilo švýcarské bankovní tajemství, ohrozilo by to i německé politiky a úředníky, kteří prý taky mají ve Švýcarsku uloženy finanční prostředky. To je tedy opravdu dost podivná argumentace.

To samo by už vlastně stačilo, aby se člověk divil. Ještě podivnější ale je, že Heer si asi myslí, že takovým vyhrožováním by mohl přimět německé politiky, aby nabízená data o německých neplatičích daní nekoupili. Podle mého jim právě tím neumožňuje jednat podle jeho vůle. Kdyby Němci jen na základě takového vyhrožování ta bankovní data nekoupili, poukázali by na přísloví "Vrána vráně oko nevyklove", a vzniklo by silné podezření, že i němečtí politikové si ve Švýcarsku ukládají nezdaňované výdělky.

Opravdu netuším, co si Heer myslel, když šel se svým vyhrožováním na veřejnost. Ale jak by se podle vás asi zachovali čeští politikové v takovéto situaci?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.2. 2010