Jaký příklad si vybrat?

19. 2. 2010 / Karel Dolejší

V červnu 2008 londýnská Metropolitní policie během návštěvy George W. Bushe organizovala násilné provokace, aby pak mohla hovořit o "násilí" demonstrantů a v reakci na vlastní aktivity sama násilně rozehnat protestní shromáždění proti americkému prezidentovi. Tvrdí to stránky infowars.com a kontroverzní britský poslanec George Galloway.

Další analogický případ, na nějž upozornil jiný britský poslanec, je popsán ZDE. Podobných případů chování policie v západních zemích lze v archívech najít celou řadu; pokud jde o nezákonné zásahy, Policie ČR bohužel není žádnou výjimkou. Který ze zásahů západních policejních sborů si mám vybrat, abych ho prohlásil za důkaz hrozících totalitních tendencí? A co to má vlastně společného s důvody rozehnaných demonstrací?

Souhlas s rozhodnutím Nejvyššího správního soudu se nerovná souhlasu s nezákonným zásahem policie v Brně, který se podobal řadě jiných nezákonných zásahů v minulých letech - dřívě zpravidla proti antifašistům, teď pro změnu proti fašistům. Bohužel se již léta nic nemění. S aktuálně probíhajícími soudy takové zásahy zpravidla souvisí velmi málo.

Od nezákonného zásahu policie v Londýně už brzy uplynou dva roky: Je ještě v Británii demokracie - nebo už tam nastala totalita, když nebylo třeba dodržovat zákony, neboť "to byli přece jenom míroví aktivisté"?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.2. 2010