Britští vojáci od začátku války v Iráku dezertovali 17 000 krát

20. 2. 2010

Od začátku války v Iráku utekli ze svých vojenských stanovišť britští vojáci více než 17 000krát. Podle oficiálních informací britského ministerstva obrany, které bylo toto ministerstvo nuceno sdělit deníku Independent podle Zákona o přístupu k informacím, opustilo více než 2000 vojáků svá vojenská stanoviště bez povolení velitelů. Od začátku války v Iráku došlo k 17 470 takovým incidentům.

Z oficiálních britských vládních statistik vyplývá, že 375 britských vojáků bylo koncem r. 2009 nezvěstných. Dezerce britských vojáků je pro britskou armádu od začátku válek v Afghánistánu a v Iráku vážným problémem.

Činitelé konstatují, že hlavním důvodem pro dezerce je stres a problémy v partnerských vztazích. Vojáci se také často nevracejí z dovolené. Avšak politikové a podpůrné organizace také varují, že významným faktorem je skutečnost, že v současnosti jsou případy dezerce způsobovány i tím, že se od britských vojáků požaduje, aby opakovaně bojovali v zahraničí, daleko častěji než dříve.

Julie McCarthy, ředitelka Federace pro vojenské rodiny, konstatovala, že v kasárnách vládne machistická kultura, která zabraňuje mladým vojákům, aby se obrátili s žádostí o pomoc se svými problémy. "Mladí vojáci mají pocit, že se nemají komu svěřit, takže když mají problémy doma, prostě se na všechno vykašlou a odjedou," zdůraznila.

"Dostávají se k nám také nesystematické informace, že dochází k vážným problémům duševních poruch, kdy někteří vojáci už stres nemohou zvládnout," konstatoval Liam Fox, stínový konzervativní ministr obrany.

Joe Glenton, 27, čelí dvouletému vězeňskému trestu. Zmizel z armády na dva roky v červnu 2007. Trpěl posttraumatickým stresovým syndromem a odmítl bojovat dál v Afghánistánu, protože považoval válku v Afghánistánu za protizákonnou.

Dezertéry normálně hledá britská policie. Ministerstvo obrany rozhoduje, zda bude či nebude dezertéry stíhat, podle individuálních okolností.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.2. 2010