Britský fotograf zatčen za "teroristické" natáčení vánoční výzdoby

23. 2. 2010

Fotograf Bob Patefield natočil na vlastní videokameru okamžik, kdy mu policie zabránila natáčet loni před Vánocemi centrum městečka Accríngton v Lancasteru. Tvrdila, že jeho natáčené je "podezřelé" a že je "antisociálním chováním".

Patefield s kamarádem natáčeli vánoční výzdobu a vánoční oslavy v městečku dne 19. prosince 2009. Poslední záběry na jeho kameře, než byl zatčen policií, jsou záběry Santa Clause, lidí v kostýmech a dudácké kapely procházející městem.

Poté Patefielda zastavila policie (je to na jeho záznamu) a policistka zdůraznila: "V důsledku Zákona o terorismu a všeho v této zemi musíme zaznamenat, kdo v tomto městě natáčí."

Patefield odmítl dát policii informace o své osobě a odešel z místa. Avšak brzo poté byl zastaven policií v jiné části města, kdy ho policie požádala, aby ji přestal filmovat. Kostatovala, že jeho filmování je "podezřelé" a "protispolečenské".

Patefield odmítl uvést, kdo je, byl zatčen a policie ho věznila osm hodin. Pak byl propuštěn, aniž by proti němu bylo vzneseno jakékoliv obvinění.

Lancasterská policie uvedla v prohlášení po včerejším zveřejnění Patefieldova videa, že policisté a "členové veřejnosti" byli znepokojeni "způsobem, jímž Patefield používal kameru". Dodala, že policie "neměla jinou možnost než ho zatknout, protože odmitl spolupracovat".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 23.2. 2010