Třináct čínských deníků požaduje, aby se Číňané mohli stěhovat, kam chtějí

4. 3. 2010

Třináct čínských denních listů vydalo společný redakční komentář požadující právo svobodného pohybu pro Číňany po celé zemi. Komentář vyšel před výročním zasedáním formálního čínského parlamentu.

V současnosti v Číně funguje přísný registrační systém, zvaný hukou. Ten zajišťuje, že každá čínská rodina má právo na sociální podporu, zdravotní péči a školství jen v místě bydliště.

Tento systém byl zaveden r. 1958 a jeho účelem bylo zabránit hromadné migraci z čínského venkova do měst. Avšak od čínských tržních reforem od konce sedmdesátých let se přestěhovalo z venkova do čínských měst asi 200 milionů osob a vytvořily čínský hospodářský zázrak.

Jenže tito přistěhovalci do měst jsou nuceni žít v nejisté existenci na pokraji společnosti.

"Čínští občané trpí systémem hukou už dlouho," praví se v redakčním komentáři čínských deníků. "Jsme přesvědčeni, že se lidé rodí svobodní a mají právo se stěhovat. Společně vydáváme tento redakční komentář a žádáme všechny poslance v čínském parlamentu, aby využili své politické moci a přiměli úřady zreformovat zastaralý systém hukou."

Pozorovatelé hodnotí společně vydané prohlášení třinácti čínských deníků jako pozoruhodný mezník v rozvoji tiskové svobody v Číně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 4.3. 2010