Čeká Spojené státy osud Řecka?

16. 3. 2010

Titulky poukazující na finanční problémy v Řecku ustoupily obnoveným útokům deficitových jestřábů na program sociálního a zdravotního pojištění. Nezáleží na tom, že ani jedno ve skutečnosti nedává smysl. Nesmyslnost tématu je fakticky předpokladem pro to, aby bylo ve washingtonských politických debatách bráno vážně. To je důvod, proč debatě během let před krizí dominovaly osoby neschopné zahlednout osmibilionovou realitní bublinu, a proč jí dominují až dosud, napsal Dean Baker pro Truthout.

Deficitní jestřábové tvrdí, že Řecko je tam, kde budou USA za dest let. Pokud k tomu přistoupíme vážně, vidíme, že USA s Řeckem nemají prakticky nic společného. Řecko má malou ekonomiku dosud z velké části závislou na turismu a zemědělství. Má také strašně zkorumpovanou vládu. OECD odhaduje, že více než 30% HDP vzniká aktivitami na šedém trhu, které se vyhýbají zdanění. I kdyby tento údaj byl přehnaný, rozsah podzemní ekonomiky je v Řecku určitě mnohem větší než ve Spojených státech.

Řecko má také obrovskou nevýhodu vzniklou vazbou na euro. To se jeho krize dotýká, protože devalvace měny, což je nejobvyklejší nástroj obnovení mezinárodní konkurenceschopnosti, pro Řecko nepřipadá v úvahu.

V kontrastu s tím - a navzdory zániku více než třetiny pracovních míst ve výrobním sektoru od roku 1998 - zůstávájí Spojené státy výrobním centrem. Jejich výrobní sektor v roce 2007, v posledním roce před krizí, vyprodukoval zisk v hodnotě 1,4 bilionu dolarů. Spojené státy měly také energicky se rozvíjející sektor vyspělých technologií a obrovský zemědělský a turistický sektor.

Dejme tomu, že hororový příběh (sen) deficitních jestřábů se naplní a investoři ztratí důvěru ke Spojeným státům. Gang deficitních jestřábů nám tvrdí, že lidé zahájí útěk od dolaru a úrokové míry prudce vzrostou. Dává to smysl? Která měna dolar nahradí - euro, jen? Jak víme, řada zemí v eurozóně má dluhy srovnatelné s USA, a Japonsko dokonce mnohem větší. Pokud je problémem dluhová zátěž, investoři by se opuštěním dolaru vydali špatnou cestou.

Kolik si toho z Evropy nebo Japonska koupíme, pokud se ceny pro amerického spotřebitele zdvojnásobí nebo ztrojnásobí? O kolik víc toho vyvezeme, pokud cena amerického exportu poklesne o 50-60%? Je legrační představovat si, že vlády a centrální banky ostatních velkých států dovolí, aby se dolar ocitl ve volném pádu. Přesně proto, že nejsme Řecko, ale spíše největší světová ekonomika, výrazné znehodnocení naší měny představuje větší hrozbu pro jiné země než pro samotné Spojené státy. Proto je absurdní představovat si, že Spojené státy v blízké budoucnosti zasáhne stejný typ krize jako Řecko.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.3. 2010