Talibán se vrací do Mardžáhu, zahájil zastrašovací kampaň

18. 3. 2010

Měsíc poté, co afghánské hnutí Talibán ztratilo kontrolu nad jižní základnou v oblasti Mardžáhu, pomalu obnovuje svůj vliv - prostřednictvím zabíjení a obtěžování, které má obyvatelstvo odradit od podpory USA a jejich afghánských spojenců.

Přinejmenším jeden sympatizant vlády byl sťat a kolují zprávy, že podobných případů bylo víc. Obyvatelé oblasti, která po třítýdenních bojích padla do rukou NATO a kábulské vlády, nacházejí na dveřích dopisy varující před pomocí cizím jednotkám.

Získání veřejné podpory v bývalé základně Talibánu ležící 360 kilometrů od Kábulu v provincii Hílmand je považováno za hlavní cíl operace NATO a vládních jednotek a zásadní podmínku zabránění návratu povstalců.

Operace Moštarak v Mardžáhu slouží jako model pro další podobné operace v budoucnosti, včetně plánované letní ofenzívy v okolí Kandaháru, rodiště Talibánu a největšího města na afghánském jihu.

Velitelé se domnívají, že propagandistická kampaň Talibánu má určitý úspěch, protože na městských shromážděních zaznívají otázky, zda Američané uzavřou mešity a zakážou modlitby, budou z pozorovatelen obtěžovat ženy, nebo seberou zemědělcům půdu.

"Vyhnat povstalce fyzicky bylo snadné. Vyhnat je sociálně - dokázat, že tu zůstaneme a budeme pomáhat - je o dost těžší," říká podplukovník Jeff Rule, operační velitel námořní pěchoty v Hílmandu. Podle odhadů amerických i afghánských zpravodajců zůstala většina bojovníků Talibánu v oblasti a uprchli pouze cizinci. Ukazuje se, že Talibán si je například (patrně úplatky) nadále schopen zařídit noční vypínání mobilní sítě, které brání informování o jeho pohybech ze strany obyvatelstva.

Mervyn Patterson, bývalý politický expert OSN pro Afghánistán, říká: "Nemyslím si, že by Talibán v Hílmandu byl ztrátou Mardžáhu oslaben... Očekávám, že se do Mardžáhu postupně vrátí."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 18.3. 2010