Den lotyšských esesáků

18. 3. 2010

Více než tisíc Lotyšů ve středu vzdalo hold lotyšské legii SS v Rize. "Bylo mi čtrnáct let, chtěl jsem bojovat proti sovětům, nebyl jsem nacista," vysvětlil jeden z veteránů. Neoficiální oslavy každým rokem vyvolávají v Lotyšsku spory o historii II. světové války, během níž obyvatelé pobaltských zemí bojovali na obou stranách fronty proti Sovětskému svazu nebo Německu - mocnostem, které střídavě obsazovaly jejich země.

Za účasti dvou set esesáků se konala mše v luteránském kostele v Rize. Připojily se stovky mladých nacionalistů a neonacistů.

"Nejhorší je, že vidím mladé lidi pochodující pod vlajkami demokratického a nezávislého Lotyšska a uctívající ty, kdo bojovali na straně Třetí říše," uvedl Efraim Zuroff, vedoucí kanceláře Wiesenthalova centra v Jeruzalémě, který se zúčastnil protidemonstrace.

Třetí říše vytvořila pro Lotyše zvláštní jednotky SS, do nichž vstoupilo více než 150 000 mužů. Tyto jednotky se podílely na vyvražďování Židů a nelze je tedy považovat za běžné vojenské oddíly. Pochody esesáků v Rize začaly v roce 1998 s podporou lotyšských orgánů, které však později kvůli mezinárodní kritice svou podporu odvolaly. Současné rižské městské orgány řízené Rusem Nilsem Ušakovsem se pokusily letošní pochod zakázat, ale den před akcí bylo jejich rozhodnutí zrušeno správním soudem.

Podrobnosti v polštině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 18.3. 2010