Řecký premiér: Potřebujeme jasný záchranný plán eurozóny

18. 3. 2010

Řecký premiér Geórgios Papandreou dnes prohlásil, že jeho země potřebuje jasnější záchranný plán, aby uvolnila tlak trhů na řeckou vládu a zlevnila jí úvěry. Výboru Evropského parlamentu vysvětlil, že "nejde o žádost o peníze, ale o to, abychom měli na stole nějakou formu nástroje"; podrobný plán pomoci by údajně postačil k odrazení spekulantů.

Pokud EU plán neodsouhlasí, donutí to Řecko požádat o finanční pomoc Mezinárodní měnový fond, dodal Papandreu.

Lídři sedmadvacítky se příští týden sejdou na summitu, kde mohou posoudit opatření na pomoc Řecku. Za nynějších okolností podle Papandrea země nemůže vydržet úsporný program, který by ji umožnil dostat se z krize, protože musí platit příliš vysoké ceny za úvěry. Tempo škrtání ve výdajích podle něj nelze zvýšit.

Papandreovo vyjádření přišlo krátce poté, co se německá kancléřka Merkelová vyjádřila ve prospěch budoucího zřízení mechanismu na vyloučení z eurozóny. Dala přitom najevo, že řecké krize se tento návrh netýká.

Německo hovoří o možnosti zřídit v budoucnu Evropský měnový fond, ale snaží se vyhnout konkrétním závazkům ohledně finanční pomoci Řecku a opakovaně zdůrazňuje, že Athény musejí nejprve udělat "domácí úkol". Tamní vláda se však vcelku oprávněně obává sociálních protestů, které mohou zemi destabilizovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 18.3. 2010