Jaký je dnešní život v Británii

23. 3. 2010 / Jan Čulík

Británie současnosti tedy nabízí rozporuplný obraz. Dosud převažující pevný hodnotový systém, který společnost ve své většině uznává, se sice postupně stává obětí politické korektnosti a byrokratických kontrol, které vedou k tomu, že instituce přestávají reagovat na společenskou realitu a vstupují do interakce pouze s kontrolami, nikoliv se životem. Na druhé straně, tento proces nepostoupil, zdá se, ještě tak daleko, že by občanům znepříjemňoval život více, než je tomu v jiných evropských zemích. Co není, jistě může být.

Jak jste poznali, když jste dočetli tuto knihu, Lolita komplex francouzského fotografa, překladatele, tvůrce komiksů a spisovatele Romaina Slocomba (nar. 1953) je řemeslně dobře zvládnutý a čtivý text z oblasti zábavné literatury. Kniha má rysy thrilleru i erotického románu, přitom je to však zajímavý hybrid.

Stojí na hranici fikce a dokumentární literatury, protože obsahuje celou řadu nepřímo prezentovaných sociologických informací o současné britské společnosti. Slocombe je poučený o poměrech v současné Británii, především o životě v Londýně, oné nezvládnutelné, chaotické, mnohonárodnostní, kruté, ale kulturně i sociálně nesmírně atraktivní metropoli s více než sedmi miliony obyvatel. Slocombovi se daří výstižně evokovat nenapodobitelnou atmosféru Londýna, jeho nebezpečí, jeho zbohatlíky, jeho umělce i parazity. Kniha však vyvolává zajímavou otázku, kde končí její dokumentární svědectví a kde začíná fikce. Román vychází ze současné britské reality, tu ale stylizuje a pozměňuje, aby vznikl napínavý a zábavný příběh.

Celý článek ZDE

Nakladatelství Euromedia požádalo před nedávnem Jana Čulíka, aby napsal doslov k thrilleru francouzského autora Romaina Slocomba Lolita komplex, který v těchto dnech vyšel knižně. Doslov s názvem "Dnešní Británie -- fikce a skutečnost" vyšel se svolením nakladatelství Euromedia na portálu iLiteratura.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 23.3. 2010