Bílý dům: USA a Rusko se blíží dokončení smlouvy o strategických útočných zbraních

25. 3. 2010 / Karel Dolejší

Rusko a USA jsou velice blízko dokončení nové smlouvy o strategických útočných zbraních, ale dokončovací práce nebudou definitivně hotovy, dokud nedojde k rozhovoru obou prezidentů, vyjádřil se tiskový tajemník Bílého domu Robert Gibbs na středeční tiskové konferenci. K jednání prezidentů kvůli dokončovacím pracem a odstranění "některých nedodělků" by mělo dojít v nejbližších dnech. Toto vyjádření se liší od dřívějšího středečního vyjádření zdroje v Kremlu pro agenturu RIA Novosti, podle nějž jsou již všechny potřebné dokumenty odsouhlaseny.

Ředitel tiskového oddělení amerického ministerstva zahraničí Mark Toner se na tiskové konferenci vyjádřil obdobně jako Gibbs, když zdůraznil, že smlouva dosud není hotova, a dodal, že k podpisu dokumentu by mohlo dojít v Praze.

Podle zdroje RIA Novosti v Kremlu je Praha nejpravděpodobnějším místem, kde by mohlo dojít k podpisu dokumentu; ovšem definitivní rozhodnutí učiní teprve prezidenti během připravovaných jednání. Kreml je tedy ve věci místa podpisu poněkud méně jednoznačný než Američané. Kromě Prahy projevila zájem i další evropská města, například Bratislava nebo Kyjev. Podle ruských zdrojů Prahu upřednostňují Američané, z ruské strany je vůči této volbě patrna jistá rezervovanost, ale nikoliv odpor.

Rusko a USA vedou rozhovory o nové smlouvě od léta 2009. Starší smlouva START expirovala 5. prosince 2009. Nehledě na optimistická vyjádření obou stran a na časté deklarace úmyslu uzavřít smlouvu co nejdříve se dlouho nedařilo najít konsensus. Kamenem úrazu byla otázka protiraketové obrany, kterou si Rusko přeje včlenit do rámce nové smlouvy, nicméně USA to ještě nedávno odmítaly. Způsob přemostění zmíněného názorového rozdílu není dosud znám. Podle posledních zpráv ležel poslední zádrhel v oblasti mechanismu kontroly a vzájemných inspekcí.

Ruští představitelé, kteří mají blíže k premiéru Putinovi než k prezidentu Medveděvovi, několikrát naznačili, že pokud smlouva nebude odpovídat jejich představám, tj. nebude řešit problematiku protiraketové obrany, Duma by ji nemusela ratifikovat.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 25.3. 2010