VZKAZ ALEXANDRU VONDROVI

ÚSTR nesmí být zařízením žádné politické strany

6. 4. 2010 / Vilém Prečan

Historik Vilém Prečan níže reaguje na tuto pozvánku:

M. Němcová, I. Langer, A. Vondra: Tisková konference ODS
úterý 06.04.2010 11:00, Praha, Albatros

Dovolte, abychom Vás pozvali na tiskovou konferenci po setkání s iniciátory petice na podporu Ústavu pro studium totalitních režimů. Druhým tématem bude zahraniční politika ODS a podpis smlouvy o omezení jaderných zbraní. Místo: Albatros, kancelářská budova Polygon House, 6. patro, Doudlebská 1699/5, Praha 4

Na tiskové konferenci vystoupí:

Miroslava Němcová, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny PČR
Ivan Langer, místopředseda ODS
Alexandr Vondra, senátor PČR

Vilém Prečan:

Vážený pane senátore, milý pane Vondro,

ostatní svolavatele tiskové konference neznám, proto se obracím na Vás. Nemohu se tiskové konference zúčastnit, jsem v zahraničí, a tak Vás prosím, zda byste byl tak laskav a tlumočil mou následující výzvu.

Ústav pro studium totalitárních režimů získal ve světě za ředitelování Pavla Žáčka a za vydatného přispění bratří Patrika a Marka Bendových pověst přívěsku či účelového zařízení ODS. Ani ústavu ani straně, kterou reprezentujete, ani společenskému diskurzu o nedávné minulosti to neprospělo. ÚSTR není a nesmí být zařízení žádné politické strany.

Chceme-li ubránit existenci ÚSTR i za nejhorších okolností, tzn. po eventuálním volebním vítězství postkomunistické levice, nesmí být ústav považován za doménu a zájmový podnik ODS.

Jestliže Vaše strana chce pro ÚSTR něco pozitivního učinit, pak nechť nestraní fundamentalistům a sektářům, kteří se považují za jediné vyvolené a povolané rozhodovat o ústavu a vykládat nedávnou minulost.

Nechcete-li podpořit historika Jiřího Pernese, pak mu aspoň nebraňte v tom, aby začal nový, úspěšnější start ústavu ve spolupráci a s podporou většiny historiků a archivářů z oboru soudobých dějin a dalších lidí, kteří hledají pravdu o minulosti své země.

Chtěl bych Vás ujistit, že jako člen vědecké rady ÚSTR znám ústav zblízka. Vím, o čem mluvím, a proč dávám v sázku své jméno.

Děkuji Vám, pane Vondro, že jste byl tak laskav a tlumočil, co mi tak leží na srdci.

Srdečně Vás zdravím, Vilém Prečan

Prof. Vilém Prečan byl zakladatel někdejšího exilového Dokumentačního střediska nezávislé československé literatury v Scheinfeldu a zakládající ředitel Ústavu pro soudobé dějiny ČSAV/AV ČR v letech 1990-1998.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 6.4. 2010