Při útocích v Bagdádu 50 mrtvých, obavy z obnovení války

7. 4. 2010

V úterý bomby zdevastovaly obytné domy a tržnici v převážně šíitských částech iráckého hlavního města Baghdádu, přičemž zabily 50 lidí. Povolební krveprolití hrozí obnovením sektářského násilí, které zemi před třemi lety takřka zničilo.

Útoky vypadají jako pokus irácké al-Kájdy nebo jiných extrémistů využít mocenského vakua během dlouhých jednání o vytvoření nové vlády. V posledních pěti dnech bylo v hlavním městě a jeho okolí zabito zhruba 120 lidí. To už nyní znamená jeden z nejhorších výsledků násilí v průběhu jednoho měsíce, jaký byl v Iráku vůbec zaznamenán. Poslední útok byl proveden s použitím sedmi bomb současně umístěných v pronajatých baghdádských bytech.

Nynější úroveň násilí už začíná připomínat mnohem širší boje v letech 2005-2007, během nichž USA poslaly do země desetitisíce vojáků. Avšak američtí úředníci odmítají možnost, že se Irák opět noří do sektářského násilí, a trvají na tom, že neexistují plány na zpomalení stahování amerických jednotek. Do 31. srpna má být počet amerických vojáků snížen z 90 000 na 50 000 a kompletní stažení má být dokončeno v závěru roku 2011.

Po iráckých volbách probíhají jednání sekulárního bloku s náboženskými šíitskými stranami. Útoky na šíity by však mohly vyvolat napětí a snížit pravděpodobnost dohody šíitských náboženských stran s premiérem Ajádem Alávím, což je sekulární šíita podporovaný sunnity.

Volby vyhrála Alávího strana Irákíja těsně před blokem bývalého premiéra Nurího Malikího.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 7.4. 2010