Vatikán napadl údajnou "nenávistnou protikatolickou kampaň"

7. 4. 2010

Vatikán v úterý důrazně bránil papeže Benedikta XVI. proti obviněním z ututlávání církevních skandálů. Tvrdil, že obvinění, podle nichž v minulosti hlava katolické církve pomáhala krýt činy pedofilních kněží, jsou součástí "protikatolické nenávistné kampaně" zaměřené na papeže údajně kvůli jeho odporu vůči potratům a manželství osob téhož pohlaví. Vatikánské rádio odvysílalo komentáře dvou kardinálů vysvětlujících "motivy těchto útoků" a ve stejném duchu se nesl i komentář jiného kardinála ve vatikánském listě L'Osservatore Romano.

Podle španělského kardinála Juliana Herranze a Italů Angela Sodana a Giovanniho Lajola jsou příčinou útoků na papeže obrana konzervativního modelu rodiny, jež údajně překáží vlivným lobby. Papež prý udělal proti sexuálnímu zneužívání v církvi vše, co mohl.

Obvinění ze sexuálního zneužívání a současně i z krytí těchto činů diecézními biskupy a vatikánskými úředníky se v posledních týdnech objevila po celé Evropě. Benedikt byl kritizován za to, že coby mnichovský arcibiskup a později vatikánský kardinál neukončil činnost zneužívajících kněží.

Skandály v Německu, Itálii, Rakousku, Dánsku a Švýcarsku se objevily po několika dekádách odhalování podobných skandálů v USA, Kanadě, Austrálii, Irsku a v dalších oblastech. Jen v Německu se během prvních tří dnů po zřízení horké linky přihlásilo takřka 2 700 lidí, vesměs údajných obětí sexuálního obtěžování.

Benedikt ignoroval požadavky obětí, aby přijal osobní a institucionální zodpovědnost za to, že zneužívající kněží nebyli rychle zbaveni úřadů, nebo přinejmenším jim nebylo zabráněno v kontaktu s dětmi.

Vatikánské úřady přirovnávají "nenávistnou protikatolickou kampaň" k utrpení prvních křesťanských mučedníků.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 7.4. 2010