Wikileaks zveřejnila video, kde američtí vojenští letci zabíjejí irácké civilisty

7. 4. 2010

Tajné americké video, z něhož vyplývá, že američtí vojenští letci lživě tvrdili, že se stali v Bagdádu terčem útoků a pak se smáli nad mrtvolami lidí, které usmrtili, poté, co provedli letecký úder, při němž zahynulo víc než deset lidí, včetně dvou Iráčanů pracujících pro tiskovou kancelář Reuters, bylo zveřejněno na serveru Wikileaks.

Video v nesestříhané podobě (záběry jsou drastické) ZDE

Zveřejnění záznamu z roku 2007 zřejmě dále rozčílí Pentagon, který už před časem vypracoval zprávu, označující wikileaks za hrozbu americké národní bezpečnosti. Americké ministerstvo obrany se dostalo do defenzívy, když se tato zpráva, spolu s celou řadou dalších amerických vojenských dokumentů, objevila minulý měsíc na stránkách wikileaks.

Zveřejnění inkriminujícího videozáznamu z Bagdádu přichází také krátce poté, co americká armáda přiznala, že americké zvláštní jednotky se pokusily zakamuflovat usmrcení tří afghánských žen během únorového náletu tím, že odstranily kulky z jejich mrtvol.

Právě zveřejněné video leteckých úderů v Bagdádu natočil jeden z vrtulníku Apache, který pronásledoval dne 12. července 2007 povstalce. Mezi usmrcenými osobami byl dvaadvacetiletý fotograf tiskové kanceláře Reuters NAmir Noor-Eldeen a jeho řidič Saeed Chmagh, 40. Pentagon zablokoval pokusy tiskové kanceláře Reuters získat toto video prostřednictví žádosti o přístup k informacím. Ředitel Wikileaks Julian Assange uvedle, že jeho organizace musela dešifrovat americký vojenský kód, aby se k videu dostala.

V nahrávce je slyšet, jak posádka vrtulníku hovoří o scéně v ulici dole. Jeden Američan tvrdí, že uviděl šest osob se se samopaly AK-47 a jednu s raketometným granátem. Je nejasné, zda někteří muži byli ozbrojeni, ale na videu je vidět, že Noor-Eldeen má fotoaparát. Chmag na video hovoří do mobilního telefonu.

Jeden člen posádky vrtulníku říká, že jeden člen skupiny střílí. Ale z videa vyplývá jasně, že nikdo nestřílí, ani žádnými zbraněmi na nikoho nemíří. Muži jen postávají nevzrušeně kolem.

Velitel vrtulníku, který používá přezdívky Crazyhorse, pak začne střílet. "Chachá, zasáhl jsem je," vykřikne jeden člen americké posádky. Jiný odpoví později: "Jasně, jen se podívejte na ty svině."

Jeden z mužů na zemi, zřejmě Chmagh, je raněna a snaží se odplazit se do bezpečí. Jeden člen americké posádky vrtulníku říká, že by chtěl, aby se ten muž pokusil sáhnout po zbrani, i když žádná zbraň v záběru není vidět, aby měl záminku proč začít střílet. "Stačí jen, když zvedne zbraň." Vedle zraněného muže zastaví dodávka a z ní vystoupí Iráčané. Jsou neozbrojení a zvednou postřeleného muže a nesou ho k vozidlu, ve snaze odvézt ho do nemocnice. Jeden z vrtulníků začne střílet protipancéřovými náboji. "Podívejte se na to. Rovnou předním sklem," řekne jeden Američan ve vrtulníku. Jiný na to reaguje smíchem.

Za předním sklem vozidla seděly dvě děti, které byly zraněny.

Když na místo dorazily pozemní jednotky a objevily zraněné děti, americká vzdušná posádka z toho obvinila Iráčany: "No, je to jejich vina, že si vozí do boje děti," říká jeden voják. "To je pravda," říká druhý.

Americká armáda nejprve tvrdila, že všichni mrtví byli povstalci. Pak tvrdila, že vrtulníky reagovaly na střelbu proti nim. Assange zdůraznil, že z videa vyplývá, že ani jedno tvrzení nebylo pravdivé.

"Piloti se chovají jako hráči počítačové hry. Když se Saeed plazí po zemi, a není schopen ničeho, jejich reakcí je, tak kamaráde, chceme tě zabít, zvedni zbraň. Je to touha zvýšit si skóre, zabít víc lidí."

Wikileaks konstatuje, že zanedlouho zveřejní druhé tajné americké vojenské video, jak Američané zabíjejí civilisty při útoku v Afghánistánu. Pentagon se snaží zabránit zveřejňování tajného vojenského materiálu na Wikileaks pomocí "trestních sankcí".

Zpráva z Pentagonu odhaluje tamější paranoiu, neboť se v ní praví, že za zveřejnění tajného materiálu na Wikileaks možná může CIA. Ale nejtrapnější prozrazení je to, že samotná zpráva z r. 2008 o "nebezpečí" wikileaks byla minulý měsíc na tomto serveru zveřejněna.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 7.4. 2010