Tři němečtí vojáci zabiti v boji s Talibánem

7. 4. 2010

Vybavení je špatné, špatná je i příprava: V Afghánistánu byli zabiti tři němečtí vojáci v boji proti Talibanu. Odcházející parlamentní komisař Robbe při této příležitosti po několikáté kritizoval vojenské vzdělávání, Sdružení pro Bundeswehr (Bundeswehrverband) žádá více prostředků pro vojáky. Těm údajně chybí mj. obrněná vozidla použitelná v pohoří Hindúkuš.

Důkazy naznačují, že na Velký pátek Taliban zaútočil na hlídku Bundeswehru z několika stran současně, když Němci hledali miny ve vesnici Isa Khel. Dva vojáci byli přitom smrtelně zraněni kulkami. O něco později zemřel i třetí, když při hledání ukrytých výbušnin vystoupil z vozidla "Dingo" a omylem narazil na silniční bombu. Zřejmě nálož aktivoval detektorem výbušnin.

Podle kritiků postižené jednotky seedorfských výsadkářů procházejí pouze naprosto nedostatečným čtyřtýdenním základním výcvikem. Nedostatky lehce pancéřovaných vozidel používaných v současnosti má podle představ Hellmuta Königshause (FDP) vyřešit odeslání tanků Leopard 2 do Afghánistánu. Podle vyjádření armádních představitelů však nejde o dobrý nápad, protože zmíněný tank je optimalizován pro středoevropské válčiště a v afghánských podmínkách je prakticky nenasaditelný.

Podrobnosti v němčině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 7.4. 2010