"Tulipánová kontrarevoluce": Kyrgyzští demonstranti kontrolují velitelství bezpečnostní služby v Biškeku

8. 4. 2010

Tisíce protestujících rozhněvaných kvůli korupci a rychle rostoucím platbám za energie ve středu obsadily velitelství bezpečnostní služby v Biškeku, informovala státní televize. K událostem došlo poté, co vládní síly zastřelily několik desítek a zranily několik set demonstrantů. Lídři opozice vyhlásili revoluci a vyzvali k uzavření americké letecké základny nedaleko hlavního města, která slouží jako klíčový tranzitní bod pro zásobování vojsk NATO v nedalekém Afghánistánu.

Americké ministerstvo zahraničí prohlásilo, že doprava na letecké základně Manas funguje normálně.

Hornatá postsovětská republika propadla politickým nepokojům poté, co protestující v ulicích začali obsazovat vládní budovy v hlavním městě Biškeku a dostali se do střetů s policií. Policisté a příslušníci elitních jednotek stříleli. Podle ministerstva zdravotnictví zahynulo 40 lidí a 400 jich bylo zraněno. Opoziční aktivistka Toktoim Umetalieva tvrdí, že v důsledku střelby zemřelo přinejmenším 100 lidí.

Dav demonstrantů obsadil budovu televize a vyplenil ji, poté se podle agentury AP přesunul k ministerstvu vnitra, kde překvapivě změnil směr a zaútočil na nedalekou budovu bezpečnostních složek, které však útok odrazily.

Zdá se, že večer začala opozice získávat převahu a obsadila budovu Národní bezpečnostní agentury, následnice sovětské KGB. Lídr opozice Kenešbek Dujšebajev údajně telefonicky řídí práci agentů služby i uniformovaných složek, informuje AP. Kde se nachází prezident Kurmanbek Bakijev v tuto chvíli není známo.

Od roku 2005, kdy ho vynesla k moci "Tulipánová revoluce", úřadující prezident Bakijev zavedl "stabilitu", ale podle pozorovatelů tak činil na úkor demokratických standardů a sebe a svou rodinu přitom obohatil. V posledních dvou letech úřady zlikvidovaly svobodná média a pronásledovaly opozici. Mezi lídry nynější opozice je řada bývalých Bakijevových spojenců, včetně ministrů a diplomatů.

Bezprostřední příčinou propuknutí nepokojů se stalo zdražení elektřiny a plynu o 200%. To přivedlo do ulic Biškeku i mnoho chudých vesničanů z venkova, kteří v hlavním městě pracovali na stavbách. Zvýšení plateb je rozhořčilo a začali naslouchat lídrům opozice obviňujícím vládu z korupce.

Opoziční představitelé mimo jiné oznámili, že si přejí uzavřít americkou leteckou základnu Manas, protože se obávají, že v případě zapojení USA do útoku na Írán by základna pro zemi znamenala zvýšené bezpečnostní riziko. Uzavření by potěšilo Moskvu, která si nepřeje americká vojska na území bývalého SSSR. Ruské úřady včetně premiéra Putina popírají jakýkoliv podíl na probíhajících událostech.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 8.4. 2010